Motivul pentru care dietele cele mai populare sunt dăunătoare pentru pierderea în greutate și pentru sănătate

Dietele la modă, care promit rezultate dramatice și rapide în pierderea în greutate cu reguli simple, sunt peste tot și continuă să apară.
  • Publicat:
Motivul pentru care dietele cele mai populare sunt dăunătoare pentru pierderea în greutate și pentru sănătate
Motivul pentru care dietele cele mai populare sunt dăunătoare pentru pierderea în greutate și pentru sănătate

Probabil ai încercat mai multe dintre ele, deoarece niciuna nu este sustenabilă pe termen lung.

Diete la modă pentru pierderea în greutate sunt foarte înșelătoare și conceptul lor poate părea puțin abstract. Nicio dietă nu se promovează ca fiind „ultimul trend”, și adesea nu știm că acestea sunt diete la modă în timp ce le încercăm.

Cu fiecare modă pe care o încercăm, ne gândim că poate fi dieta care va funcționa, cea care va fi diferită. Și totuși, ciclul continuă și daunele se acumulează.

Deci, de ce sunt dietele la modă problematice și cum le putem identifica?

Ce sunt dietele la modă?

Nu există o definiție standard pentru termenul „dietă la modă”. Dar, în general, sunt diete populare care promovează schimbări simple, pe termen scurt, dar extreme în obiceiurile alimentare, cu promisiunea de rezultate rapide și dramatice, având un accent deosebit pe pierderea în greutate.

Dietele la modă par simple, se concentrează pe eliminarea anumitor alimente – precum renunțarea la zahăr, eliminarea legumelor solanacee, evitarea produselor lactate sau posturile extreme. Sau pot sugera să mâncăm doar un singur tip de aliment – precum dieta carnivoră sau dieta cu banane. Sau pot fi mai complicate și sună științific, precum dietele în funcție de grupa sanguină, dietele ketogenice și detoxificările.

Dietele la modă au întotdeauna reguli clare și rigide și au adepți devotați gata să le laude virtuțile și să facă afirmații mari.  Acestea sunt rareori bazate pe dovezi științifice reale, sunt rareori sustenabile pe termen lung și sunt adesea nutrițional dezechilibrate. În cel mai bun caz, aceste diete sunt o pierdere de timp și bani. În cel mai rău caz, sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră.

De ce sunt dietele la modă problematice?

Pentru că dietele la modă sunt extreme, sunt adesea nutrițional dezechilibrate. Acest lucru înseamnă că, chiar dacă pierdem în greutate și „ne simțim mai bine” pe termen scurt, ele ne pot face rău pe termen lung. Ne concentrăm pe greutate deoarece se schimbă rapid, plus că o putem vedea și măsura ușor.

Putem ignora efectele secundare imediate, precum:

  • Deshidratarea
  • Slăbiciunea
  • Oboseala
  • Greața
  • Durerea de cap
  • Constipația
  • Iritabilitatea

Ignorăm aceste efecte secundare pentru că le considerăm acceptabile în raport cu beneficiile sau prețul pe care îl plătim.

Dar dietele la modă pot crea și schimbări pe care nu le putem vedea sau simți, dar care ne afectează:

  • Microbiota intestinală
  • Sănătatea mentală
  • Oasele
  • Vasele de sânge
  • Hormonii

Daunele cauzate de aceste schimbări s-ar putea să nu se manifeste imediat, așa că nu le asociem neapărat cu dietele. Este important să ne amintim că nu mâncăm doar pentru corpul pe care îl avem astăzi sau mâine, ci pentru corpul pe care îl vom avea în anii noștri viitori și la bătrânețe, așa că ceea ce facem acum influențează și rezultatele noastre viitoare.

Dietele la modă cauzează, de asemenea, daune mentale, sociale și emoționale. Ne consumă timpul și energia. Petrecem atât de mult timp obsedați de trendurile supraevaluate precum oțetul de mere, alimentația curată, superalimentele, apa proteică și cele mai recente produse și tendințe încât ne distragem de la schimbările fundamentale, cum ar fi consumul mai multor legume.

Considerând dieta ca o intervenție pe termen scurt, mai degrabă decât stabilirea unei relații pozitive de lungă durată cu alimentele, ne împiedică să facem schimbări autentice și pozitive pentru sănătatea noastră.

În ce moduri ne mai pot afecta dietele la modă

Restricțiile scot și bucuria din mâncare. Când suntem controlați de regulile dietei la modă, putem deveni izolați în jurul alimentației, ceea ce ne face să ratăm aspectele culturale și sociale ale mesei. Tindem să mâncăm mai bine când mâncăm cu alții, dar când avem restricții, s-ar putea să evităm să mâncăm cu alții. Acest lucru poate dăuna relațiilor noastre cu prietenii, familia și alții.

Dietele la modă fac parte dintr-un ciclu continuu al ceea ce putem vedea ca eșecuri dietetice personale. De fiecare dată când renunțăm la o dietă la modă sau recâștigăm greutatea, ne învinovățim pe noi înșine, în loc să învinovățim dieta. Acest lucru dăunează încrederii noastre în corpul nostru, luării deciziilor și relațiilor noastre cu alimentele. Și apoi există alunecarea foarte periculoasă de la dietele la modă către comportamente alimentare dezordonate și tulburări de alimentație.

Cum putem identifica și evita dietele la modă?

Trebuie să lucrăm activ pentru a identifica și evita dietele la modă. Fii atent la dietele care promit rezultate dramatice sau rapide; dacă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este. Dacă o dietă te cere să elimini grupuri întregi de alimente sau limitează consumul la un număr foarte mic de alimente, probabil că este o dietă la modă și va fi greu să menții echilibrul.

Promovarea de către celebrități, fie directă, raportată sau zvonită, și hype-ul din media sunt, de asemenea, semne de alarmă. În cele din urmă, sună plăcut? Majoritatea dietelor la modă duc la pierderea în greutate doar pentru că fac mâncarea o suferință, o provocare sau o corvoadă, ceea ce face ca mâncarea să fie mai puțin atrăgătoare în general.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”