De ce e bine să consumăm legume bio?

Îmi aduc vreun beneficiu legumele bio? Sunt mai bune la gust decât cele pe care le cumpăr din mai toate sursele? Să aflăm răspunsurile, dar şi câteva sfaturi privind consumul inteligent de legume!
  • Publicat:
De ce e bine să consumăm legume bio?

Îmi aduc vreun beneficiu legumele bio? Sunt mai bune la gust decât cele pe care le cumpăr din mai toate sursele? Să aflăm răspunsurile, dar şi câteva sfaturi privind consumul inteligent de legume!

Legumele bio au incontestabil multe beneficii pentru ca reprezintă un aport optim de nutrienţi necesari organismului. În plus pentru că nu au adaos de chimicale, vegetalele păstrează gusturile pe care, probabil, le-aţi simţit în copilărie. Şi atunci de ce nu s-ar bucura şi copiii dumneavoastră de aceste senzaţii gustative?

Agricultura intensivă poate dăuna sănătăţii

Cu siguranţă, în piaţă legumele au un preţ atractiv pentru cei mai mulţi. Însă nu aveţi niciun indiciu că producătorul foloseşte cantităţi corecte şi recomandate de pesticide, ierbicide, fertilizatori. Se poate să apeleze la aceste substanţe după bunul plac, iar legumele rezultate pot fi nocive.

În supermarket, există şi sortimente foarte ieftine de legume fierte sau congelate, însă multe dintre acestea au fost crescute în agricultura intensivă. Aceasta se traduce prin folosirea în procesul de fabricaţie a pesticidelor, fetilizatorilor chimici şi, e posibil, şi a seminţelor modificate genetic.

De asemenea, în procesul de ambalare, este posibilă adăugarea aditivilor alimentari, adică a altor subtanţe chimice. S-a dovedit că o parte din aceşti produşi pot fi metabolizaţi corect de către oamenii sănătoşi. Însă în urma, digestiei rezultă substanţe periculoase care, în timp, se depozitează în organism şi pot provoca daune.

Pe de altă parte, agricultura intensivă spoliază vegetalele de o parte dintre nutrienţi, printre aceştia numărându-se în special vitaminele uşor degradabile. Din cauza timpului scurt de creştere, este aproape imposibil ca vegetalele să fie lăsate să urmeze ciclul lor natural şi să ajungă la maturitate cu tot conţinutul de nutrienţi.

mazare


Avantajele legumelor bio

Însă există pe piaţă şi variante de vegetale bio, al căror gust este cel natural. În creşterea sau în prepararea lor, nu se folosesc pesticide, tehnici de modificare genetică, compuşi chimici sau aditivi alimentari. Legumele bio sunt mai nutritive decât cele convenţionale şi conţin cu 65% mai multe vitamine, minerale şi antioxidanţi decât cele din agricultura convenţională. Aşadar, vegetalele vă aduc toate beneficiile din pământ, apă şi soare. 

În cazul legumelor bio procesate, timpul care se scurge de când  sunt culese şi până când intră în procesul de ambalare este de doar 4 ore, interval în care sunt sterilizate (încălzite la 100 de grade Celsius pentru un timp determinat) sau congelate. În felul acesta, se păstrează cea mai mare parte a nutrienţilor.   Un caz aparte îl reprezintă spanacul.

Dacă mergeţi primăvara în piaţă să cumpăraţi spanac proaspăt şi ţineţi frunzele între 12 şi 24 de ore la lumină, acestea îşi pierd până la 60% din calităţile nutritive. La polul opus, legumele congelate imediat după recoltare păstrează peste 85% dintre nutrienţii iniţiali.

Consumaţi vegetalele în mod inteligent! 

Vegetalele bio integrate într-o alimentaţie echilibrată care să conţină şi produse din surse animale, dar crescute curat, constituie de fapt hrana ideală, la care organismul uman s-a adaptat de-a lungul evoluţiei.

Agricultura intensivă există de aproximativ 80 de ani, timp în care organismul uman nu a avut cum să se adapteze la toate substanţele chimice folosite în tratarea pământului şi apoi a alimentelor.

Pe de o parte, acestea agresează sistemul imunitar, pe de altă parte, sistemele metabolice. În funcţie de toleranţa fiecăruia, dar şi de cantităţile ingerate, chimicalele folosite în agricultura intensivă pot determina boli grave, aşa numitele boli ale civilizaţiei moderne.

Dintre acestea, în topul frecvenţei, se regăsesc diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare şi anumite forme de cancer, în special cel de colon.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult