De ce e bine să mănânci gălbenușul ouălor. Dr. Mihaela Bilic: Nu crește colesterolul. Mituri alimentare, demontate

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce e bine să mănânci gălbenușul ouălor. Dr. Mihaela Bilic: Nu crește colesterolul. Mituri alimentare, demontate
Foto: Envato

Nutriționistul Mihaela Bilic a demontat poate cele mai răspândite mituri alimentare. Ea a vorbit despre gălbenușul ouălor despre care a spus că este cea mai hrănitoare parte din ou, cu „o esență de nutrienți de înaltă calitate”. Un alt mit amintit de expertă este cel al legumelor congelate, care sunt, de fapt, sănătoase, frigul fiind „cel mai sigur agent de conservare” a vitaminelor și mineralelor.

Dr. Mihaela Bilic, nutriționist, a lămurit o parte din cele mai populare mituri alimentare, spunând că acestea nu au la bază o explicație științifică și pe care le-a numit „legende urbane”.

„Gălbenușul este cea mai hrănitoare parte din ou”

„Evitați să mâncați gălbenușul de ou, conține mult colesterol! Este adevărat conține colesterol, însă colesterolul din mâncare e una și colesterolul din sânge e alta. Gălbenușul este cea mai hrănitoare parte din ou, o esență de nutrienți de înaltă calitate. Nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav, sedentarismul fumatul și alcoolul”, scrie Mihaela Bilic.

Portocala nu este campioană la vitamina C

„Portocala are cel mai mare conținut de vitamina C! E drept, însă nu e campioană. Kiwi, papaya și căpșunile sunt mai bogate în vitamina C decât citricele. Iar dacă vreți un aport consistent de vitamina C atunci mâncați legume proaspete, ardei gras roșu, broccoli și pătrunjel, ele sunt pe primele locuri în top.”

Vitaminele și mineralele din legumele congelate

Legumele congelate sunt mai sărace în nutrienți față de legumele proaspete. Nu-i adevărat, din contră! Frigul este cel mai sigur agent de conservare păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente. În plus congelarea se face pe loc, imediat după recoltare, ca să fie evitate pierderile de nutrienti prin depozitare și transport. Avem și avantajul că legumele congelate sunt deja spălate și curățate, gata de pus în cratiță!

„Spanacul conține un fier greu de absorbit și folosit de organism”

Spanacul este foarte bogat în fier! Adevărat, doar că nu e fierul care trebuie. Fierul prezent în produsele vegetale se numește fier non hemic și este greu de absorbit și de folosit în organism. Dacă vreți un fier eficient, atunci consumați produse de origine animală (organe carne roșie pește și fructe de mare) care conțin fier hemic.

Iarna nu trebuie să mâncăm mai multe grăsimi

Meniul din sezonul rece trebuie să fie consistent și bogat în grăsimi. De acord, dacă trăim la Polul Nord dacă avem o muncă fizică la exterior sau locuim într-o casă neîncălzită. În rest, indiferent că este vară sau iarnă, noi tot la 22 °C trăim. Avem nevoie de calorii mai multe pentru termogeneză doar în condiții de frig extrem. Din păcate am uitat să trăim în ritm cu natura și nici alimentația nu mai ține cont de sezon!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult