Una dintre imaginile pe care mulți dintre români le au vizavi de pâine, pe lângă cele ale cozilor lungi la magazinele de pâine din comunism când pâinea se dădea la cartelă, este cea a plasei pline de pâine. Pâinea este un aliment de bază în toată lumea. Dar multe familii fac risipă, iar o bună cantitate de pâine sfârșește la coșul de gunoi. Nu și la germani.
Germania are renumele că deține și fabrică rețetele celei mai bune pâini din lume. Peste 300 de rețete de pâine și peste 1200 de rețete de patiserie cu specific german sunt înregistrate. Iar această bogăție, culmea, nu împinge germanii la risipă ci la cumpătare.
Pâine tradițională germană este sfântă pentru germani. Mulți dintre ei, atunci când pleacă într-o călătorie, pun în bagaj și o pâiniță de acasă. Asta nu doar în scop de a face economie ci și pentru a beneficia de gustul de acasă. De altfel, mulți turiști germani caută prin diverse locuri în lume și brutăriile nemțești. Există câteva și în București, dar și în Bangkok, Thailanda etc.
Pâinea nemțească prin multe rețete este densă, grea. Așa că multe familii cumpără chiar o jumătate de pâine și câteva Brötchen (chifle). Și nu încep altă pâine sau bucată de pâine până nu o termină. Mersul la pâine, la brutărie dimineața reprezintă un bun prilej de face o plimbare în mers alert și de a lua o gură de aer curat.
Atunci când pleacă în vacanță, nemții obișnuiesc să facă sandvichiuri. Și pentru a face economie, dar și pentru a beneficia de o bună calitate a ingredientelor. Dacă le rămâne pâine, o congelează. O vor folosi când se întorc. De altfel, multe familii au o bucată de pâine în congelator tocmai pentru a nu rămâne fără pâine. Pe lângă respect pentru pâine, resursele planetei, prețul ridicat al pâinii este un motiv foarte serios pentru care nu o aruncă. La o brutărie ecologică o baghetă costa 2,85 euro, o chiflă în jur de 90 eurocenți, iar prețul pentru pâinea neagră variază între 3,50 eurocenți/pâine sau 7 euro/kg.