”Sintetizând încă de la început, putem spune că există 7 tipuri de foame: nutrițională, cea generată de sete (da, ai citit bine determinată de nevoia de varietate, cea legată de scăderea glicemiei, emoțională, a stomacului gol și foamea în lipsa conexiunii umane și nu numai” explică Patricia Rusu, specialist în nutritie regenerativă și fondator program „The flexitarian way”. Am dezbătut subiectul foame pentru a afla de ce e important să avem această senzație.
CSÎD: Ce rol are foamea în viața noastră?
Patricia Rusu: Foamea nutrițională este o formă de foame reală, care apare atunci când corpul cere nutrienți. Pentru că ne-am învățat să mâncăm ce vedem în proximitate, trebuie să avem grijă pentru că foamea reală nu comunică mereu cu sinceritate și poate fi deghizată în altceva.
CSÎD: Cum adică foamea poate fi dezghidată? Explică-ne!
Patricia Rusu: Nu reușim de obicei să ne umplem sticla cu apă, așa că ne-o luăm din alimentele consumate. Așadar, este posibil ca organismul nostru să fie însetat și nu înfometat uneori când credem că ne este foame.
CSÎD: Foame sau poftă, cum facem diferența?
Patricia Rusu: Pofta de varietate este un mecanism evoluționar care ne protejează în fața unei singure surse de hrană. Poftele sunt un mod naturale de a ne asigura o gamă largă de nutrienți. De aceea, e posibil ca atunci când credem că ne este foame, să avem nevoie doar de ceva diferit. Glicemia scăzută este o problemă des întâlnită și confundată de obicei cu foamea. Cea mai bună soluție este evitarea zahărului și a dulciurilor de proastă calitate atunci când apare. În munca mea combin principiile stilului alimentar flexitarian cu psihologia alimentară pentru a ghida spre înțelegerea acestor tipuri de pofte și foame, dar și pentru conștientizarea resurselor și a instrumentelor (mindful eating, diverse obiceiuri alimentare sănătoase, meal planning, principiul „crowding out” etc.) pe care le au la îndemână pentru a le gestiona cu rezultate pe termen lung, fără restricții, fără diete, fără a număra caloriile și fără a cântări mâncarea.