De ce medicul specialist în nutriție pediatrică nu recomandă cerealele procesate cu mult zahăr la micul dejun al adolescenților?

Mulți părinți cunosc faptul că cerealele de mic dejun au conținut de zahăr și, prin urmare, evită să le ofere adolescenților sau copiilor lor.
De ce medicul specialist în nutriție pediatrică nu recomandă cerealele procesate cu mult zahăr la micul dejun al adolescenților?
De ce medicul specialist în nutriție pediatrică nu recomandă cerealele procesate cu mult zahăr la micul dejun al adolescenților?

Mulți părinți cunosc faptul cerealele de mic dejun au conținut de zahăr și, prin urmare, evită le ofere adolescenților sau copiilor lor. Cu toate acestea, mulți adolescenți, care deja își doresc fie independenți, insistă asupra unui mic dejun rapid și gustos sub forma unui castron mare cu cereale gustoase și dulci și lapte.

Sunt toate cerealele la fel?

Nu toate cerealele sunt la fel: ghidurile privind alimentația sănătoasă recomandă cerealele de tip integral, adică acele cereale în care se păstrează cât mai mult din bobul inițial. Eu le spun pacienților mei le caute pe cele în care se vede bobul (cum sunt clasicii fulgi de ovăz…dar nu sunt singurii disponibili pe piață).

Sunt cele bio sau fără zahăr mai bune? La ce trebuie fim atenți când cumpărăm cerealele?

Chiar dacă pe ambalaj scrie cu litere mari sunt bio sau sunt fără zahăr, e important ne uităm la ingredientele folosite- lista fie cât mai scurtă, cu ingrediente pe care le cunoaștem și pe care le-am folosi și noi. Chiar dacă sunt fără zahăr, acesta poate fi înlocuit cu diferite siropuri, care sunt și ele în categoria „zaharuri adăugateși pe care ar trebui le ocolim: sirop de fructoză, sirop de porumb, sirop de arțar, miere etc.

Cum trecem de la cerealele pline de zahăr la cele recomandate?

La început, putem amestecăm atât cereale procesate cât și cele pe care vrem le introducem: inițial, o avem o cantitate mai mare din cele cu zahăr și una mai mică din cele recomandate, astfel încât adolescentul nostru se obișnuiască atât cu gustul nou, cât și cu gândul e ceva nou. Apoi, treptat, schimbăm proporția până ajungem consumăm doar cereale de tip integral. Ce le putem propune ca noutate pe lângă eternele sandvișuri și rețete cu ou?

Venim cu două rețete acceptate de pacienții noștri copii și adolescenți:

  • Terci cu fulgi de ovăz, banana și lapte- fulgii de ovăz de fierb în lapte și se decorează castronul/farfuria cu banane pentru un gust mai dulce. Truc: la decorare puteți folosi și scorțișoară, cacao sau alte fructe preferate.
  • Biscuiți, chec, tartă cu fulgi de ovăz în care se amestecă fulgii de ovăz mărunțiți cu banane foarte coapte și bine pasate. Există rețete în care se folosesc ouă și praf de copt sau sana și unt de arahide și se pun în tăvi care de dau la cuptor. Sunt ideale pentru mic dejun, alături de o cană cu lapte cald sau un iaurt natural.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult