Mulți părinți cunosc faptul că cerealele de mic dejun au conținut de zahăr și, prin urmare, evită să le ofere adolescenților sau copiilor lor. Cu toate acestea, mulți adolescenți, care deja își doresc să fie independenți, insistă asupra unui mic dejun rapid și gustos sub forma unui castron mare cu cereale gustoase și dulci și lapte.
Nu toate cerealele sunt la fel: ghidurile privind alimentația sănătoasă recomandă cerealele de tip integral, adică acele cereale în care se păstrează cât mai mult din bobul inițial. Eu le spun pacienților mei să le caute pe cele în care se vede bobul (cum sunt clasicii fulgi de ovăz…dar nu sunt singurii disponibili pe piață).
Chiar dacă pe ambalaj scrie cu litere mari că sunt bio sau că sunt fără zahăr, e important să ne uităm la ingredientele folosite- lista să fie cât mai scurtă, cu ingrediente pe care le cunoaștem și pe care le-am folosi și noi. Chiar dacă sunt fără zahăr, acesta poate fi înlocuit cu diferite siropuri, care sunt și ele în categoria „zaharuri adăugate” și pe care ar trebui să le ocolim: sirop de fructoză, sirop de porumb, sirop de arțar, miere etc.
La început, putem să amestecăm atât cereale procesate cât și cele pe care vrem să le introducem: inițial, o să avem o cantitate mai mare din cele cu zahăr și una mai mică din cele recomandate, astfel încât adolescentul nostru să se obișnuiască atât cu gustul nou, cât și cu gândul că e ceva nou. Apoi, treptat, schimbăm proporția până ajungem să consumăm doar cereale de tip integral. Ce le putem propune ca noutate pe lângă eternele sandvișuri și rețete cu ou?
Venim cu două rețete acceptate de pacienții noștri copii și adolescenți:
Foto: shutterstock