De ce ne ingrasam doar privind manechinele de pe podium?

Manechinele de astazi nu mai au aproape nimic in comun cu cele din trecut, fiind mai inalte, mai slabe si cu o piele mult mai neteda.
  • Publicat:
De ce ne ingrasam doar privind manechinele de pe podium?
De ce ne ingrasam doar privind manechinele de pe podium?

Stim ca tendintele din industria modei care au impus silueta super-subtire le imping pe unele dintre manechine sa tina diete uneori mortale. Cum ne afecteaza asta pe noi, celelalte?

Obsesia pentru aspectul fizic este in mare parte un rezultat al tehnologiei care ne permite sa ne concentram pe ea. Inventiile tehnologice au crescut nivelul de auto-control: oglinzile, filmele, cantarele, baile moderne, trebuie sa ai un anumit mediu pentru aceasta grija obsesiva.

Bineinteles, acesta afecteaza fiecare femeie in mod diferit. Influentele asupra imaginii corpului nostru vin in primul rand de la familie si scoala, apoi de la grupurile de prieteni sau media de consum.

Suntem oare niste urate?

Copiii isi formeaza imaginea corpului propriu imediat dupa ce incep sa vorbeasca. Mai nou, fetele incep sa gandeasca negativ despre corpul lor inca din scoala primara.

Astazi, 42% dintre fetele din clasele 1-4 vor sa fie mai slabe, in timp ce 81% dintre fetele de 10 ani se tem sa nu se ingrase, potrivit unui studiu realizat de Dove in urma campaniei “Frumusetea adevarata”.

Ceea ce se poate observa e ingustarea normelor de frumusete, care au impus un anumit tip corporal: femeia inalta, subtire, blonda. Efectele acestui fapt sunt izbitoare.

Studiul amintit arata ca doar 2% dintre fetele si femeile chestionate s-ar descrie ca fiind frumoase, in timp ce doua treimi au spus ca evita activitatile de baza in zilele in care se simt neatractive. Aceste activitati variaza de la mersul la plaja sau la o petrecere pana la aparitia la scoala sau serviciu – chiar si exprimarea unei opinii.

Oglinda ne arata prea grase

In timp ce frumusetea manechinelor serveste aproape intotdeauna drept model de urmat, ar trebuie sa ne reamintim, spre exemplu, ca numai 1% din populatia Americii este anorexica, in timp ce aproape doua treimi dintre adulti sunt supraponderali sau obezi.

De fapt, pericolul real poate fi dat de contrastul dintre fetele de pe podiumuri si fetele care populeaza strazile. Acestea din urma sunt astfel determinate sa tina regimuri nesanatoase care duc la cresteri in greutate, si nu la slabire. Intotdeauna trebuie urmarita discrepanta dintre real si ideal.

Daca cei mici observa ca sunt grasi si apoi privesc la modelele super-subtiri, discrepanta dintre cum se vad in oglinda si cum simt ca ar trebui sa arate este mare. Iar asta poate duce la comportamente extreme.

Din pacate, acest decalaj dintre oamenii obisnuiti si ”elitele podiumurilor de moda” se dezvolta rapid. In timp ce modele au devenit tot mai slabe si mai inalte in ultimii ani, femeile normale se ingrasa tot mai mult. Cu 25 de ani in urma, o femeie normala cantarea cu circa 8% mai putin decat media femeilor de azi.

Astazi, modelele cantaresc cu 23% mai putin decat media femeilor. Ele sunt si mult mai inalte decat inainte. Acum au cu aproape 12 centimentri mai mult decat in urma cu 10 ani, in timp ce o femeie tipica are in jur de 1,60 m si 60 g. Tendinta este suficienta pentru a face o femeie sa se simta ca un pitic dolofan pe langa ceea ce vede in reviste.

Pacatul tehnologiei

Ei, aici e aici. Din cauza tehnologiei, de multe ori nici chiar modelele nu se pot compara cu portofoliile lor. Din ce in ce mai mult, fotografiile pentru print sunt imbunatatite si perfectionate la un nivel uimitor.

Nu numai ca alunitele, cosurile si firele subtile de par facial sunt sterse de pe chipurile fetelor, dar celor care se ocupa de aceste retusuri li se cere adesea de catre editori sa faca modificari si mai mari.

Cum ar fi sa li se mareasca ochii, sa li se micsoreze urechile, sa dea volum parului, sa indrepte dintii si sa le lungeasca gatul, sa le faca talia si picioarele sa arate de 18 ani. In unele cazuri, mainile, talpile sau chiar picioarele sunt pur si simplu inlocuite cand nu se potrivesc cu restul trupului.

Ironia e ca modelele si actritele carora li se fac astfel de modificari au trecut deja prin ore intregi de styling si machiaj – inclusiv machiaj al corpului – pentru a inlatura si cea mai mica pata. Da, ai auzit bine. Chiar si dupa toate astea, modelul tot nu are picioare suficient de lungi sau de subtiri, nici pielea suficient de neteda.

Rezultatul este o cultura a copiilor obisnuiti cu imagini nerealistice. Fetele, in mod special, interiorizeaza aceasta forma de auto-critica si isi spun: “Eu nu arat asa”. Dar, in realitate, nimeni nu arata asa.

Tributul “imaginii”

Cum afecteaza aceste portrete nerealiste numarul persoanelor cu tulburari de alimentatie? E greu de spus. Statisticile sunt dificil de urmarit, iar expertii spun ca suferinzii sunt influentati de o combinatie dintre genetica si mediul inconjurator.

Pentru unele din cele 1% persoane care sufera de anorexie, ceea ce vad in media poate avea un impact esential. Genele incarca arma, industria modei da startul, iar media apasa pe tragaci.

Tie ti se pare normal ca manechinele sa fie atat de slabe?

Citeste si Fii frumoasa, ca la Hollywood!
Intoarcerea modelelor

Urmărește CSID.ro pe Google News
Atentie la fructe si produsele dietetice
Atentie la fructe si produsele dietetice