Atunci când mi s-a spus prima oară în Germania, când am dus o prăjitură cadou că putem tăia 3 felii și restul o putem congela, am crezut că nu aud bine. Cum adică să congelezi? Noi, românii ne bucurăm pe deplin de o tavă de prăjituri. Ce e o tavă de prăjituri într-o casă? Nici prin gând nu îmi trecea așa ceva… Și totuși…
Am stat și am reflectat. Atunci când ai poftă de o prăjitură și o comanzi în oraș te oprești la una. Într-un caz excepțional, poate comanzi trei mini-prăjituri. Însă, atunci când ai la dispoziție o tavă întreagă din prăjitura preferată… povestea se poate schimba… Probabil fiecare dintre noi are poveștile sale cu diverse tăvi de prăjituri sau chiar poate cu un tort întreg… Fie el și un tort de înghețată.
Evident, fiecare alegere are avantaje și dezavantaje. Dacă prepari acasă, pe lângă experiența în sine care este foarte plăcută poți controla și ingredientele. Ceea ce nu este puțin lucru: poți face economie la coloranți artificiali, poți folosi mai puțin zahăr. Dacă alegi să implici și copiii le predai și o lecție de chimie. Cu un strop de magie. Să gătești înseamnă să fii prezent. Să fii creativ. Să respecți reguli. Să monitorizezi. Să împarți. Cu alții dar și pe zile. Așa cum spuneam, o cantitatea prea mare de prăjituri pe zi nu este tocmai cea mai echilibrată din punct de vedere alimentar alegere.
Dacă alegi să cumperi prăjituri în oraș, avantajul este un gust nou. O experiență într-un loc plăcut. Poate în compania cuiva drag. Și evident, avantajul porției rezonabile. Chiar și o prăjitură de 100 de grame poate avea 500 kilocalorii…
Concluzia, poate că ideea nemților de a congela restul de prăjitură nu este deloc rea. Nici pentru siluetă. Nici pentru buget. Și nici pentru timpul petrecut în bucătărie.