Autor: Şerban Blebea, antrenor personal
Este uşor de înteles de ce ideea de super-alimente este atât de populară.
Super-alimentele sunt fructe, legume sau seminţe care conţin o cantitate mare dintr-o anumită substanţă benefică pentru organismul tău. Fie că este vorba despre nutrienţi care îţi hrănesc părul, te ajută să ai o piele mai fină sau chiar îţi promit că vei pierde în greutate.
De obicei super-alimentele se găsesc doar în anumite locaţii exotice şi costa mai mult decat alimentele pe care le găseşti în general la magazinul de la colţul blocului. Nu am nimic împotriva alimentelor dense în substanţe nutritive, însă conceptul de super-alimente este puţin îngrijorător. Asta pentru că se promovează ideea unei soluţii magice pentru scăderea în greutate, ceea ce este total fals.
Dacă super-alimentele ar avea puteri miraculoase, atunci doar mâncând seminţe de chia sau fructe exotice, am putea să obţinem rezultate mai bune decât “chinuindu-ne” să preparăm mese echilibrate şi neprocesate.
Nu ştiu de ce, dar ideea aceasta mă face să mă gândesc la bastinaşii din America Centrală care mâncau organele adversarilor pentru a le obţine puterea şi a lupta mai bine. Conceptul este oarecum asemănător şi în zilele noastre.
Considerând că vrem să slăbim, dar ţinând în acelaşi timp un regim alimentar sănătos, ce alegem între 100 de grame de seminţe de chia şi 100 de grame de piept de pui, curcan sau carne de iepure?
Pieptul de pui (fără piele, gătit la cuptor sau fiert):
28,98 grame proteine – 3 grame lipide – 0 grame carbohidraţi – 151 kcal
Pieptul de curcan (fără piele, gătit la cuptor sau fiert):
29,51 grame proteine – 1,97 grame lipide – o grame carbohidraţi – 136 kcal
Carnea de iepure (fără piele, gătit la cuptor sau fiert):
29,06 grame proteine – 8,05 grame lipide – o grame carbohidraţi – 197 kcal
Seminţele de Chia (negătite evident căci aşa se consumă)
16,54 grame proteine – 30,74 grame lipide – 42,12 grame carbohidraţi – 486 kcal
Poţi verifica aici conţinutul nutriţional şi pentru alte alimente.
Banalul piept de pui, curcan, ba chiar şi carnea de iepure are un procent mai bun de proteine/carbohidraţi faţă de exoticele seminţe de chia, iar în plus, proteinele de provenienţă animală sunt net superioare faţă de proteinele provenite din plante, deoarece conţin toată gama de aminoacizi esenţiali şi ne-esenţiali.
Ştiu că asta merge contrar puternicului mediatizat curent vegan/vegetarian, însă proteinele care provin din carne, ouă sau lapte sunt superioare celor provenite din plante.
Marisa Moore, purtator de cuvânt al American Dietetic Association confirma faptul că nu există o definiţie precisă pentru super-alimente:
Super-alimentele sunt doar alimente recomandate ca având efecte benefice asupra organismului, comparativ cu alimentele obişnuite. Asta înseamnă că ar putea fi bogate în fibre, proteine, vitamine, minerale sau alte substanţe nutritive. Dar dacă dai o atât de mare atenţie acestor alimente este foarte probabil să treci cu vederea alte grupe de alimente care ar putea avea şi ele efecte pozitive asupra organismului tău.
Tot ea mai spune că acest curent a pornit de la dorinţa de a include în alimentaţie a antioxidanţilor. Aceste substanţe promovează întinerirea celulelor, împiedică distrugerea lor şi sunt considerate ca fiind remedii pentru numeroase boli.
Dar nu trebuie să străbaţi pădurile Amazoniene în lung şi lat pentru a găsi următorul fruct minune care conţine o cantitate uriaşă de antioxidanţi. Nici nu trebuie să cheltui sume impresionante de bani.
În tot acest timp, avem soluţii reale pentru a obţine doza zilnică de antioxidanţi, fără să recurgem la super-alimente: portocalele, lămâile, grepfruitul, kiwi, cireşele, căpşunile, fructele de pădure, ananasul, strugurii roşii conţin cantităţi semnificative de antioxidanti la un preţ mult mai mic decât fructele exotic.
Pentru a pierde în greutate şi a-ţi îmbunătăţi sistemul imunitar ar trebui să mănânci o plajă largă de alimente cum ar fi: legumele, fructele, carnea, ouale, lactatele şi alte astfel de alimente neprocesate. Desigur, nu zice nimeni că să excluzi complet aşa zisele super alimente, însă acestea nu ar trebui să constituie punctul central al alimentaţiei tale zilnice.
Vrei să scapi de centimetrii în plus, să ai mai multă energie şi să fi mai încrezătoare în forţele proprii?
Am identificat aceste 10 exerciţii ca fiind cele mai eficiente pentru tonifiat abdomenul şi întărit musculatura din zona mediană. Descarcă-le şi tu gratuit!