De ce nu e bine să gătești cartofii care au încolțit. Singura situație în care pot fi mâncați

O întrebare importantă persistă pentru toți iubitorii de cartofi: Este sigur să mănânci cartofii care au încolțit?
  • Publicat:
De ce nu e bine să gătești cartofii care au încolțit. Singura situație în care pot fi mâncați
De ce nu e bine să gătești cartofii care au încolțit. Singura situație în care pot fi mâncați

Dacă sezonul roșiilor este punctul culminant al verii, sezonul cartofilor este esențial pentru toamnă și iarnă. Pe măsură ce ne aprovizionăm cu cartofi dulci pentru cinele de toamnă și cartofi pentru preparatele de sărbători, o întrebare importantă persistă pentru toți iubitorii de cartofi: Este sigur să mănânci cartofii care au încolțit?

Dacă ai lăsat vreodată un cartof pe blatul din bucătărie sau în cămară pentru o vreme, sigur ai observat acei mici muguri numiți „ochi”. Arată ciudat, desigur, dar se știe că produsele „urâte” sunt încă bune de consumat și ajută la reducerea risipei alimentare. Așadar, dacă cartofii încep să pară uzați, este același lucru valabil? Sunt cartofii încolțiți buni de mâncat? Nu chiar.

Citește și: Singurul mod în care poți păstra cartofii la frigider, să nu mai încolțească

Adevărul despre cartofii care au încolțit

Mai întâi, vestea bună. Odată ce cartofii încep „să facă ochi”, în general sunt încă siguri de consumat, atâta timp cât mugurii nu sunt prea mari.

Acești muguri conțin o toxină numită solanină, care poate provoca simptome precum dureri de cap, vărsături și alte tulburări digestive. Dacă sunt consumate cantități mari, pot apărea simptome destul de grave. Dar dacă mugurii sunt mici și cartoful nu este moale sau zbârcit, aceștia pot fi îndepărtați, iar cartoful poate fi mâncat.

Ce se întâmplă cu cartofii verzi?

Roșiile verzi pot fi o delicatesă, dar cartofii verzi prăjiți nu sunt. Lumina soarelui face ca aceștia să devină verzi pe măsură ce produc clorofilă, dar problema reală este acumularea de toxine dăunătoare. Culoarea verde a cartofilor indică formarea toxinei solanină, prezentă și în muguri. Dacă există pete verzi mici pe un cartof, acestea pot fi îndepărtate, dar dacă petele verzi sunt mari, se recomandă aruncarea cartofului.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult