Folia de aluminiu, un instrument indispensabil în multe bucătării, este frecvent utilizată pentru a păstra prospețimea alimentelor, pentru a preveni lipirea acestora pe tăvi sau pentru a conserva umiditatea în timpul gătitului. Totuși, un expert în siguranța alimentară trage un semnal de alarmă cu privire la utilizarea foliei de aluminiu pentru depozitarea resturilor alimentare. Aceasta ar putea expune consumatorii la riscuri grave de toxiinfecții alimentare.
Dr. Zachary Cartwright, specialist în siguranța alimentară din cadrul Aqualab din Chicago, avertizează că folia de aluminiu nu asigură o acoperire etanș completă, așa cum o fac recipientele din plastic cu capac sau pungile sigilate.
„Folia de aluminiu nu poate crea un sigiliu complet etanș deoarece nu este adezivă în mod natural și nu se mulează perfect pe suprafețe”, a declarat Dr. Cartwright pentru Southern Living.
Un sigiliu care nu este etanș permite pătrunderea aerului, ceea ce creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase precum Staphylococcus aureus (stafilococul) și Bacillus cereus. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aceste bacterii pot provoca infecții severe sau chiar fatale.
Stafilococul, de exemplu, poate ajunge în alimente prin contactul cu pielea persoanelor care poartă bacteria și nu s-au spălat pe mâini înainte de manipularea alimentelor. În plus, bacteriile se pot multiplica și pot produce toxine care rămân active chiar și după ce alimentele au fost gătite.
Folia de aluminiu utilizată necorespunzător poate favoriza, de asemenea, apariția unor boli alimentare rare, dar grave, precum cele cauzate de Clostridium botulinum sau Listeria monocytogenes.
Pe lângă riscul de dezvoltare a bacteriilor, Dr. Cartwright a atras atenția asupra reacțiilor chimice dintre folie și anumite alimente. Alimentele acide sau sărate pot provoca migrarea particulelor de aluminiu în mâncare. Această contaminare nu doar că poate altera gustul alimentelor, dar expunerea pe termen lung la aluminiu a fost asociată cu afectarea organelor.
Pentru a minimiza riscurile, Dr. Cartwright recomandă utilizarea foliei de aluminiu doar pentru perioade scurte, de maximum două zile. O soluție mai sigură ar fi utilizarea recipientelor curate și bine sigilate, precum cele din plastic sau sticlă, care previn pătrunderea aerului și a bacteriilor.
De asemenea, este indicat să respectăm următoarele reguli de siguranță alimentară:
Depozitarea alimentelor în condiții sigure este esențială pentru a preveni contaminarea și riscurile pentru sănătate. Deși folia de aluminiu este utilă în multe situații, ea nu este o opțiune ideală pentru depozitarea alimentelor pe termen lung. Alegerea unui recipient etanș rămâne cea mai bună metodă de protecție împotriva bacteriilor și a diferitelor contaminări.
Sursă – https://www.thesun.co.uk/health/31939003/wrapping-leftover-food-foil-health-hazard/
Sursă foto – MikeShots / Envato