Folosești gheața la băuturile răcoritoare, în ceai, în apă și tot felul de cocktailuri, dar știi de ce un cunoscător în tainele vinului ar putea strâmba din nas dacă te vede că pui gheață în vin?
Există câteva motive logice, dar există și o cultură a vinului în schimbare, în care acest lucru este acceptabil, cel puțin în unele cercuri mai relaxate.
Înainte să te grăbești să pui două-trei cuburi de gheață în vin, pentru început trebuie să înțelegi că vinul trebuie servit la o temperatură precisă.
Gheața schimbă caracterul vinului în multe moduri. Poate modifica textura prin diluarea alcoolului, poate modifica aciditatea prin creșterea pH-ului și, desigur, poate dilua aromele. Acest lucru nu este neapărat rău, dar schimbă vinul față de viziunea din ziua îmbutelierii.
Știm, poate că regulile sunt prea rigide și poate că ar trebui să ne adaptăm propriilor preferințe și experiențe, dar asta nu înseamnă că nu putem ține cont de unele aspecte, mai ales dacă ne dorim să ne bucurăm de gustul vinului, așa cum și-a propus producătorul să-l cunoaștem.
Deși moleculele de apă diluează alcoolul și aromele, există și alte moduri în care gheața poate afecta băutura. Temperaturile mai reci decât temperatura normală de servire a unui vin fac vinul mai „strâns” și reduc aromele, ceea ce la rândul său reduce și percepția generală a gustului. În esență, ai putea pierde din proprietățile și nuanțele care fac vinul special de la început.
Unii experți în vinuri cred cu fermitate că este o idee proastă. Deși în general merg pe ideea „fă ce îți place” când vine vorba de vin, acest lucru nu se extinde și la pasul în care pui gheață în vin.
Ai băut vreodată un pahar de chardonnay răcit la o temperatură corespunzătoare, între 7 și 13°C? Simți toate acele note proaspete de citrice și fructe tropicale, cu ușoare note de stejar și vanilie. Pe măsură ce bei încet și începe să se încălzească puțin, începi să simți mai multă cremozitate, iar stejarul începe să iasă mai mult în evidență, cu note de vanilie.
Asta se întâmplă pentru că unele arome sunt mai proeminente la temperaturi mai ridicate. Ai pierde toată această experiență cu un vin super răcit, plin de gheață. Ca să nu mai spunem că, dacă nu bei tot paharul dintr-o dată, ultima ta înghițitură va fi, în principal, apă topită de gheață.
Așa cum nu ar trebui să îți sărezi mâncarea înainte să o guști, vei dori să iei câteva înghițituri înainte de a lua decizia de a pune gheață în vin. Apoi, încearcă să ai vinul deja răcit, astfel încât gheața să se topească mai încet și diluția să nu se întâmple prea repede.
Dacă încerci să eviți să folosești gheață în vin, există modalități rapide de a răci vinul, fără cuburi de gheață necesare. Folosește un prosop de bucătărie ud pe care să-l înfășori în jurul sticlei, apoi pune sticla de vin la congelator timp de 20 de minute.
Dacă ai nevoie de ceva și mai rapid, pune sticla de vin într-o frapieră plină cu gheață. o baie de gheață.
Sursa foto: Shutterstock
Sursă: https://www.huffpost.com