De ce nu putem renunţa la dulciuri?

Deşi nu s-a ajuns încă la un acord şi zahărul nu este recunoscut ca substanţă care provoacă dependenţă, studiile realizate până în prezent aduc argumente în favoarea acestei ipoteze. Multe persoane nu reuşesc să se abţină de la consumarea alimentelor dulci, la fel ca în cazul altor dependenţe.
  • Publicat:
De ce nu  putem renunţa la dulciuri?

Deşi nu s-a ajuns încă la un acord şi zahărul nu este recunoscut ca substanţă care provoacă dependenţă, studiile realizate până în prezent aduc argumente în favoarea acestei ipoteze.

Multe persoane nu reuşesc să se abţină de la consumarea alimentelor dulci, la fel ca în cazul altor dependenţe.

Întocmai ca drogurile, zahărul stimulează aceleaşi zone din creier ca şi droguri precum nicotina şi cocaina, elibereză dopamină în sistemul de recompense al creierului şi oferă “plăcere”.

Companiile din industria alimentară ştiu acest lucru şi nu-i de mirare că încercarea de a găsi alimente care nu au adaos de zahăr pare o misiune imposibilă.

Consumul de zahăr a crescut foarte mult şi puţine persoane reuşesc să nu depăşească cantitatea zilnică recomandată.

Potrivit American Heart Association (AHA), bărbaţii ar trebui să consume cel mult 37 grame de zahăr zilnic, iar femeile maximum 25 de grame. Un pahar de 250 de ml de Coca-Cola, de exemplu, conţine 27 de grame de zahăr.

Simptomele dependenţei de dulce

O caracteristică esenţială a adicţiilor este lipsa controlului în privinţa utilizării substanţei, respectiv consumarea unei cantităţi mai mari decât ar trebui, în ciuda cunoaşterii efectelor negative ale acesteia şi resimţirea nevoii de a consuma substanţa respectivă.

Încearcă să nu te atingi de zahăr o săptămână şi dacă prezinţi simptome precum iritabilitate, ameţeală, schimbări de dispoziţie şi te gândeşti constant la zahăr, a sosit momentul să nu îi mai subestimezi puterea şi să iei lucrurile în serios.
Indiferent de forma  pe care o îmbracă, zahărul este inamicul numărul unu al oricărei diete.

Deşi consumul de zahăr conduce la probleme de greutate şi este asociat cu multiple afecţiuni, ignorăm efectele negative şi nu le luăm în considerare atunci când ne aflăm în faţa unei prăjituri sau a unei bucăţele de ciocolată. Bunăstarea pe termen lung nu pare să aibă nicio şansă de a  câştiga bătălia cu o plăcere scurtă, dar imediată.

Cum scapi de pofta de dulce?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să stai departe de zahăr! Un studiu realizat de Brian Wansink  si colegii sai la Universitatea din Illinois indica faptul că dulciurile nu au ce căuta la tine acasă. N-are rost să îţi pui o prăjitură în faţă şi să te uiţi la ea toată ziua doar ca să îţi dovedeşti că poţi să rezişti.

Dacă nu păstrezi dulciuri la îndemână, jumătate din bătălie este câştigată.  Păstrează-ţi voinţa  pentru situaţiile sociale în care vei fi nevoit să faci faţă tentaţiilor. Astfel, solutia este simplă şi la îndemâna oricui şi constă în controlul mediului înconjurător. Reducerea convenienţei şi a vizibilităţii alimentelor care conţin zahăr este o cale sigură pentru a mânca mai puţin zahăr.

Găseşte alte modalităţi prin care să te recompensezi

De multe ori, folosim dulciurile ca recompense sau ca sursă de plăcere în viaţa noastră. Adevărul este că deseori simţim nevoia să ne recompensăm  cu ceva dulce ori de câte ori facem ceva bine ori depăşim o situaţie dificilă.

Comportamentul nu este întâmplător, ci este învăţat încă din copilărie. Nu o dată am auzit părinţi care le oferă copiilor o ciocolată dacă stau cuminţi sau dacă îşi fac temele. Mâncăm ceva dulce la sfârşitul unei zile dificile, după ce am terminat un proiect, de ziua noastră etc. În acest fel, devenim condiţionaţi şi simţim “nevoia” de ceva dulce pentru a ne simţi satisfăcuţi. După câţiva ani de zile de “recompense”, efectele asupra fizicului şi psihicului nostru sunt evidente.
În realitate, zahărul nu ne aduce fericire pe termen lung, ba dimpotrivă. Altfel, de ce vrem să renunţăm la zahăr? Mâncăm dulciuri ca să ne simţim bine pe moment şi obţinem o stare de insatisfacţie pe termen lung. 

Găseşte alte lucruri de care să te bucuri, care să te facă fericit (o baie caldă, o şedinţă la masaj, un concert, un film, o carte), dar care nu sunt asociate cu peste 70 de afecţiuni (diabet, alergii, astm, schimbări de dispoziţie, hipoglicemie), aşa cum este zahărul.

Elimină alimentele bogate în zahăr!

Zahărul este ascuns astăzi acolo unde nu te aştepţi: lactate, pâine, ketchup, unt de arahide, sosuri pentru paste, nu doar în biscuiţi, bomboane şi ciocolată.  Compară etichetele produselor şi alege alimentele fără sau cu un conţinut cât mai mic de zahăr.
Zahărul vine deghizat şi în forme aparent sănătoase, cum ar fi zahărul brun, mierea, sirop de arţar, sirop de dextroză etc. Nu te lăsa păcălit nici de băuturile cu îndulcitori articifiali şi zero calorii.

Dacă nu îl poţi eliminata de tot, începe prin a reduce cantitatea de zahăr în fiecare săptămână: renunţă la desertul de la prânz, îndulceşte cafeaua cu îndulcitor natural, renunţă la cerealele cu zahăr. Nu ai nevoie de acesta atât de mult pe cât crezi că ai.
Bucură-te de dulce, dar alege alte surse. Optează pentru alimente dulci cu indice glicemic scăzut cum ar fi fructele de pădure. Prepară-ţi dulciuri acasă utilizând îndulcitori naturali precum stevia şi xylitol.

Menţine glicemia mâncând la ore fixe

Menţine un nivel adecvat al zahărului în sânge. Atunci când nivelul zahărului din sânge este scăzut facem alegeri proaste. Aşadar, mănâncă micul dejun,  include suficiente proteine şi fibre în alimentaţie şi împarte mâncarea în 4-5 mese pe zi şi evită să mănânci cu trei ore înainte să dormi. De asemenea, încearcă să respecţi orele la care serveşti masa. Dacă nu ai un orar alimentar fix, corpul tău nu mai ştie când va primi mâncare, aşa că, la prim aocazie când te hrăneşti, acesta va depozita nutrienţii obţinuţi din mâncare, iar tu te vei trezi cu nişte kilograme în plus.

Zahărul furnizează corpului tău calorii goale, niciun nutrient şi are nenumărate consecinţe negative pe termen lung. Dacă vrei să slăbeşti şi să îţi menţii starea de sănătate, trebuie să faci tot posibilul să elimini zahărul din alimentaţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”