De ce nu trebuie ținute ouăle pe ușa frigiderului. Mulți facem greșeala asta

  • Publicat:
De ce nu trebuie ținute ouăle pe ușa frigiderului. Mulți facem greșeala asta
De ce nu trebuie ținute ouăle pe ușa frigiderului. Mulți facem greșeala asta. Foto: envato

Ouăle nu trebuie spălate după ce le cumperi, ci abia cu maximum 2 ore înainte de a le găti. În caz contrar, elimini stratul protector care ține la distanță bacteriile care provoacă toxiinfecții alimentare.

Prin spălarea ouălor se creează pori care contribuie la contaminarea din exterior. De asemenea, evită să pui ouăle pe ușa frigiderului, pentru că se vor strica mai repede.

Ouăle nu trebuie ținute pe ușa frigiderului

Ouăle nu trebuie spălate și nici ținute la temperatura camerei mai mult de 2 ore. În timpul verii, acest timp trebuie redus la cel mult o oră, când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius.

Cel mai indicat este să le pui imediat la frigider. Dar nu pe raftul de pe ușă!

Dacă vrem să avem ouă proaspete pentru o perioadă cât mai lungă, ușa frigiderului este ultimul loc unde ar trebui să le depozităm.

Cel mai cald loc din frigider este ușa acestuia, iar ouăle se vor strica mult mai repede dacă sunt lăsate acolo.

Mai mult, fluctuațiile de temperatură sunt foarte mari, pentru că ori de câte ori deschidem ușa frigiderului, ouăle vor intra în contact cu aerul cald din casă. Nici laptele, un aliment perisabil, nu trebuie păstrat acolo.

Cel mai bine e să ții ouăle în cutia lor de carton, pe un raft din interiorul frigiderului, unde temperatura rămâne constantă.

Un alt lucru important: ouăle fierte nu trebuie ținute în frigider mai mult de 7 zile. Cât despre cele crude, acestea rezistă la frigider între 3 și 5 săptămâni.

De ce ouăle nu trebuie spălate. Cum le păstrăm corect
Sursa foto: Shutterstock

Ouăle nu trebuie spălate cu apă rece

Dacă ouăle au urme de pământ sau diverse reziduuri, cel mai bine le îndepărtezi cu un burete sau cu o foaie de șmirghel cu granulație fină, scrie mypetchicken.com.

Deși ouăle nu trebuie spălate cu apă, dacă totuși vrei să faci asta, folosește apă caldă (minimum 20 de grade Celsius) și săpun lichid de vase, pentru a reduce riscul de contaminare.

Și neapărat usucă-le pe un prosop de hârtie înainte de a la pune în frigider. Altfel, s-ar putea să prindă mucegai!

Atunci când cumperi ouă, fii atent dacă acestea prezintă crăpături și dacă sunt curate. Desigur, aprovizionează-te din surse autorizate mai întâi de toate.

Ouăle crăpate pot fi deja contaminate, așa că evită-le. Iar când ajungi cu ele acasă, nu le ține la temperatura camerei prea mult timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult