Vă mai amintiți principiul alimentar după care ne ghidau bunicii noștri: puțin din toate? Ei bine, astfel la o masă puteți completa toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru o bună funcționare: de la proteine, grăsimi, carbohidrați, la enzime, minerale, vitamine etc. Atunci când vine vorba despre alimentație echilibrată, alegeți să puneți în farfurie fructe, legume, frunze de toate culorile. Ca să fie mai simplu, ghidați-vă după culorile curcubeului.
Am dezbătut subiectul alimentației naturale de diverse culori cu Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, lifestyle blogger, absolvent al Facultății de Medicină și al cursului Food and Nutrition in Health and Wellbeing la Harvard Extension School în 2017.
CSÎD: De ce să mâncăm în fiecare zi alimentele roșii?
Oana Trifu: Cred că e absolut incredibil cum natura ne lasă indicii legate de felul cum ar trebui să mâncăm. Roșu este culoarea sângelui, a aparatului cardiovascular și a ficatului. Este intuitiv, nu-i așa?
CSÎD: Dar fructele și legumele galbene și portocalii la ce ne ajută?
Oana Trifu: Bunica ne spunea să mâncăm morcovi ca să vedem bine și avea mare dreptate. Aceste culori din lumea vegetală ne protejează suprafețele de contact cu lumea exterioară: pielea, mucoasele, ochii. Pe lângă asta, au proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și anticancerigene.
CSÎD: De ce să alegem verzituri?
Oana Trifu: Când mă gândesc la verde, mă gândesc la ”detox”. Dar nu acel detox despre care se tot vorbește în mass-media. Procesul de detoxifiere al corpului este extrem de complicat și se referă în egală măsură la ce introduci în alimentație și nu doar la ce scoți. Corpul are nevoie de un număr incredibil de mare de substanțe pentru a se detoxifia, iar o parte dintre aceste substanțe se găsesc în legumele verzi. Atenție! Nu exclusiv, deci să bem sucuri verzi și să așteptăm să ne detoxifiem eficient nu este o soluție.