Fisticul e o alegere excelentă pentru micul dejun. Bogat în antioxidanți și nutrienți esențiali, acest fruct uscat oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Micul dejun este esențial pentru o zi sănătoasă, iar includerea nucilor în această masă poate aduce numeroase beneficii. Potrivit Times of India, unul dintre cele mai sănătoase tipuri de nuci pentru micul dejun este fisticul. Deși fisticul a fost folosit mai ales ca garnitură pentru dulciuri, consumul său ca gustare devine din ce în ce mai popular pe măsură ce beneficiile sale pentru sănătate devin mai cunoscute.
Fisticul este o sursă excelentă de proteine vegetale complete, fiind o opțiune ideală pentru vegetarieni. De fapt, o porție de fistic conține la fel de multă proteină ca un ou. Introducerea fisticului în dietă poate îmbunătăți sănătatea datorită conținutului bogat de nutrienți, proprietăților benefice pentru inimă, antioxidanților și efectelor pozitive asupra gestionării greutății.
Dr. Varun Katyal, expert în nutriție, afirmă: „Fisticul are un conținut ridicat de fibre, luteină, minerale și vitamine B – perfect pentru un început nutritiv al zilei, iar fibrele vă vor menține sătul pentru mai mult timp. Prin urmare, consumul de fistic la micul dejun este o necesitate”.
Un studiu recent realizat de Universitatea Cornell și publicat în revista «Nutrients» arată că fisticul are unul dintre cele mai ridicate niveluri de capacitate antioxidantă comparativ cu alte alimente recunoscute pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, precum vinul roșu, afinele, rodia, cireșele și sfecla.
Profesioniștii din domeniul medical recomandă antioxidanții din surse precum fisticul pentru a ajuta la protejarea celulelor sănătoase ale corpului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.
Fisticul este bogat în vitamine, minerale și nutrienți esențiali care susțin un stil de viață activ. Este o gustare perfectă după exerciții datorită gustului plăcut, portabilității și capacității de a satisface foamea. În plus, oferă corpului energia și nutriția esențială necesară pentru recuperare.
Fisticul este o modalitate excelentă de a obține nutrienții esențiali de care sistemul imunitar are nevoie pentru a rămâne sănătos. Nucile, inclusiv fisticul, oferă corpului vitamine, minerale, antioxidanți și fitochimicale esențiale – substanțe active derivate din plante – care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Mai multe studii recente au arătat beneficii potențiale ale consumului de nuci, inclusiv fistic, asupra sensibilității la insulină și a nivelurilor de glucoză din sânge. Cercetările au demonstrat că adăugarea fisticului la diverse diete obișnuite cu carbohidrați reduce răspunsul relativ al glicemiei la echivalentele de mese cu carbohidrați, observat cu paste și orez.
În concluzie, includerea fisticului în micul dejun poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, de la gestionarea glicemiei până la întărirea sistemului imunitar. Acest mic fruct cu coajă lemnoasă merită cu siguranță un loc în dieta voastră.
Foto: Shutterstock, arhivă