E un fapt confirmat de numeroase studii, nu-l mai putem ascunde: majoritatea femeilor se îngraşă la scurt timp după nuntă, fie ca urmare a unei sarcini, fie ca urmare a… poftelor care nu mai trebuie ţinute în frâu. Iar bărbaţii, mai nou, se pare că fac burtică după divorţ, cel puţin asta susţine o cercetare recentă.
Desigur, asta nu e o garanţie că în timpul mariajului vor fi slim-fit.
Mariajul este, spun cercetătorii, perioada propice în care partenerii se simt confortabil unul cu celălalt, au activităţi comune care le fac plăcere şi, din păcate, urmează un regim alimentar nu tocmai sănătos, în tandem. Fie că este vorba despre lipsa de timp care nu le permite să gătească sănătos sau, din contră, de momentele petrecute în bucătărie, experimentând tot felul de preparate culinare delicioase (dar calorice), cert este că numărul kilogramelor creşte vizibil în primii ani de căsnicie.
Cuplurile căsătorite de peste doi ani sunt mai predispuse la îngrăşare decât persoanele singure, potrivit unui studiu publicat în urmă cu ceva timp în jurnalul Obesity. Ce înseamnă îngrăşare? Cam 10-13 kilograme, în decursul a cinci ani de căsnicie, arată acelaşi studiu. Interesant este faptul că partenerii de cuplu care locuiesc împreună, dar nu sunt oficial căsătoriţi, nu se confruntă cu astfel de rezultate. Şi atunci, care e factorul declanşator?
Cuplurile căsătorite obişnuiesc să ia masa împreună, deci consumă cam aceleaşi alimente. Iar dacă soţul, să spunem, are poftă de friptură cu cartofi prăjiţi, atunci soţia se supune acestui „supliciu”. Astfel, inevitabil, în timp, cei doi parteneri vor ajunge să îşi influenţeze reciproc deciziile alimentare, care pot fi în beneficiul sau în detrimentul siluetei lor. Dar, la cum arată statisticile, cel mai probabil alimentele consumate la comun, de cele mai multe ori nesănătoase, sunt un factor ce contribuie la acumularea kilogramelor.
Un alt factor este mâncatul la televizor, despre care s-a descoperit că favorizează supraalimentarea, deci şi obezitatea.
Odată puse pirostriile, nevoia de atenţie din partea altor potenţiali pretendenţi la inima noastre scade semnificativ, de unde şi „delăsarea” specifică acelui cuplu rotofei. Potrivit specialiştilor, partenerii care sunt fericiţi, satisfăcuţi cu situaţia lor şi care se simt în siguranţă tind să acumuleze mai multe kilograme decât persoanele aflate într-o relaţie neoficializată sau singure. Cea din urmă categorie de persoane pare să aibă mai multă grijă la alimentaţie, cu scopul de a atrage atenţia potenţialilor parteneri, conform unui studiu publicat în jurnalul Health Psychology.
Chiar dacă şi bărbaţii se pot îngrăşa în timpul căsătoriei, un studiu recent arată un fapt surprinzător: sexul masculin pare să fie mai predispus la îngrăşare… după divorţ (acest lucru este valabil mai ales dacă în timpul căsniciei soţia are grijă ca soţul ei să mănânce la ore fixe şi găteşte sănătos). Cum se explică acest fenomen?
Potrivit unui studiu realizat pe 10.000 de persoane, femei şi bărbaţi, s-a constatat că 63% dintre subiecţii de sex masculin s-au îngrăşat vizibil după divorţ, în timp ce femeile au înregistrat într-un procent mult mai mic acest risc.
Putem explica aceste rezultate astfel: bărbaţii, după divorţ, nu mai au un regim alimentar echilibrat, mănâncă la ore nepotrivite, în general fast-food. Femeile, în schimb, nemaiavând „obligaţia” de a găti pentru soţ, mănâncă mai sănătos, pot chiar să meargă la sală ori la saloane de cosmetică şi întreţinere corporală, deoarece simt nevoia unei schimbări în privinţa aspectului fizic.
Desigur, aceste rezultate nu reflectă 100% realitatea, există excepţii, dar nici nu ar trebui să treacă pe la urechile noastre fără să fie băgate în seamă. Concluzia? Fie că sunteţi căsătoriţi, într-o relaţie sau singuri, alegerile alimentare nu ar trebui influenţare de partener sau de lipsa acestuia, ci de propria raţiune.
Când acul cântarului vă indică un număr care vă îngrijorează, luaţi măsuri! Beneficiile unui corp armonios se reflectă în starea generală de sănătate.