Avantul cu care ne angajam sa pornim pe calea alimentatiei sanatoase intr-o zi de maine (preferabil luni, preferabil prima zi din luna, preferabil inceput de an) se taie brusc in fata unui platou cu baclavale care seamana izbitor cu cele ale bunicii (de care ne e tare dor) sau a unui meniu go for big de la un fast-food al carui miros a fost pur si simplu irezistibil. Cred ca am adunat sute de „maine”. Si cand muscam mai cu pofta dintr-un mar, ma gandeam ca inca o gura de crema de zahar ars (ultima, zau!) nu ar fi o gaura in cer. Totusi, ce ne face sa spunem „GATA!” si chiar sa trecem la fapte? Nasturele de la blugi care tipa ca nu ajunge gaica, pensionarul din tramvaiul 34 care iti ofera locul lui crezand ca esti insarcinata, iubitul din liceu care trece pe langa tine fara sa-ti raspunda la „salut” pentru ca nu te mai recunoaste, un set de analize care il face pe medicul tau sa ridice din spranceana? Indiferent care e declicul, nu e intotdeauna suficient de puternic sa te treaca peste primele trei-cinci zile (cruciale atunci cand te hotarasti sa mananci sanatos). Si atunci ce ajuta? Poate randurile urmatoare.
O dieta de-o… viata
Cred ca pornim pe drumul dietetic cu o convingere gresita: o sa strangem din dinti o saptamana – doua, trei luni, treaca de la noi, chiar si un an, dupa care, normal, o sa putem da iama din nou in produsele dupa care ne lasa gura apa. Aici i-aici: nu ar trebui sa existe cale de intoarcere, modul sanatos de alimentatie ar trebui sa devina o regula toata viata. O cura de cateva luni, urmata de alte luni de desfrau culinar, apoi iar de un regim si tot asa e nebunie curata pentru organism – metabolismul se da peste cap, organismul devine slabit, iar kilogramele se vor da duse din ce in ce mai greu. Cand vorbesti despre inceputul unei diete, gandeste-te automat si la finalul ei… Sa fii constienta ca e un mod de viata si nu cinci zile fara desert, dar cu branzica de vaci, in care – dupa modelul Fat-Frumos – slabesti intr-o zi cat altele in sapte.
Gustul trece, kilogramele raman si iti ameninta sanatatea
Vorba englezului: „one minute on your lips, forever on your hips”, adica o clipa pe buze, o eternitate pe solduri. Poate ar fi mai bine sa stii cat de scump ai putea plati clipa aia. N-ar fi rau sa trecem in revista (la propriu) problemele de sanatate cauzate de surplusul de greutate, o lista menita sa ne faca sa ne gandim de doua-trei ori inainte sa mai cedam in fata unui patratel de ciocolata, si apoi a inca unuia, si mai unul mic…
Persoanele supraponderale si obeze sunt predispuse la hipertensiune si complicatiile legate de aceasta, diabet, boli de inima, infarct, boli ale vezicii biliare, osteoartrita, afectiuni la rinichi, tulburari ale somnului, probleme respiratorii, anumite tipuri de cancer (endometrial, la colon etc.). Sa nu uitam de rata ridicata a mortalitatii in cazul celor supraponderali. Iar daca nimic din toate astea nu te-a pus pe ganduri, afla ca cercetatorii americani au aratat ca femeile adulte supraponderale au un risc cu 60% mai mare de a face cancer de san. Cresterea in greutate cu 10-12 kg, in special inainte de intrarea la menopauza, constituie un important factor de risc in aparitia acestui tip de cancer.
Femeile supraponderale au un risc ridicat de infertilitate, iar in cazul in care reusesc sa ramana insarcinate, au o sarcina dificila, deseori sufera avorturi spontane etc. De notat cu litere mari: mentinerea greutatii normale nu e doar un canon de frumusete, ci, inainte de toate, un factor esential pentru sanatate.
Cum ar fi daca ai infrange tentatiile…
Ar trebui sa te gandesti mai des la asta cand tanjesti dupa te-miri-ce pizza cu topping-uri hipercalorice. Psihologii spun ca majoritatea celor care reusesc sa-si infraneze poftele culinare si sa manance sanatos marturisesc ca ii ajuta foarte mult sa-si vizualizeze reusita, sa isi imagineze cum va fi dupa. Ce-ar fi daca „maine” ar prinde viata? Ai fi mandra nevoie mare de vointa care a prins puteri uimitoare de la mai putin de un dram cat avea cand cedai in fata a orice cu frisca. Ai fi in stare sa muti muntii din loc, doar uite ca poti sa schimbi ceva chiar daca – intocmai ca in povestea baiatului care striga prea des „Lupul!” – nimeni nu te mai lua in seama cand strigai „Dieta!” Iar ca ai incapea in rochia de la banchetul dintr-a doispea e o nimica toata pe langa o vizita cu happy-end in cabinetul unui medic care pana de curand te tot avertiza ca te joci cu focul si cu kilogramele. Mai are rost sa iei in calcul relatia cu iubitul tau care scartaia serios din cauza greutatii ce te transformase intr-o alta persoana din toate punctele de vedere, si acum redescoperi increderea in voi, dar mai ales in tine?
P.S: Astazi am luat o decizie: de ACUM ma apuc de dieta. Tu?