Cu un număr estimat de 88 de milioane de vegani în întreaga lume, este clar că alimentația bazată pe plante a depășit stadiul de dietă de nișă. Cererea tot mai mare de produse pe bază de plante reflectă o schimbare globală către un stil sănătos de viață conștient și, odată cu Ziua Mondială a Veganismului marcată la data de 1 noiembrie, asistăm, fără îndoială, la o nouă creștere a numărului de persoane dornice să încerce veganismul.
Dar ce înseamnă o dietă vegană pentru nutriția noastră? Cum putem să ne asigurăm că obținem nivelul corect de proteine dacă nu consumăm produse de origine animală? Iată câteva sfaturi de specialitate pentru cei care doresc să devină vegani.
În ultimii ani, am asistat la mari schimbări legate de modul în care oamenii mănâncă. Fie că este vorba de o sănătate mai bună, de preocupări legate de mediu sau de bunăstarea animalelor, optăm din ce în ce mai mult pentru proteine de origine vegetală în detrimentul celor de origine animală.
Creșterea cererii pentru proteinele pe bază de plante se aliniază cu o conștientizare tot mai mare a beneficiilor pentru sănătate asociate cu reducerea consumului de carne. Dietele pe bază de plante au fost asociate cu rate mai mici de boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer.
Un studiu publicat în Journal of the American Heart Association a constatat chiar că o dietă bazată pe plante ar putea reduce riscul de boli coronariene cu 40%. În plus, proteinele pe bază de plante sunt adesea mai sărace în grăsimi saturate și colesterol, ceea ce le face o alegere atractivă pentru cei care doresc să mențină o greutate sănătoasă și să reducă riscul bolilor legate de obezitate.
În timp ce soia a fost mult timp regina proteinelor vegetale, lumea nutriției în continuă evoluție oferă acum o varietate de alternative care răspund diverselor gusturi și preferințe alimentare. Cele mai populare opțiuni includ:
Deși beneficiile pentru sănătate ale adoptării unei diete vegane sunt clare, este esențial să recunoaștem că nu toate proteinele vegetale sunt identice.
Proteinele de origine animală sunt „complete”, ceea ce înseamnă că ele conțin toți aminoacizii esențiali la nivelurile corecte de care corpul nostru are nevoie pentru a susține creșterea musculară și funcția imunitară.
Cu toate acestea, dacă elimini carnea din dietă și o înlocuiești cu proteine vegetale, trebuie să știi că unele dintre ele vor avea unul sau doi aminoacizi esențiali la niveluri mai mici decât cele necesare pentru a furniza o proteină completă. Prin urmare, este imperativ ca veganii să încerce să găsească combinația potrivită de proteine vegetale pentru a-și satisface nevoile nutriționale.
Din fericire, calea spre selectarea proteinelor vegetale potrivite de care are nevoie organismul tău nu este atât de complexă pe cât ar putea părea.
Iată cinci sfaturi de la Gavin Stainton, Senior Principal Scientist și Innovation Lead la Herbalife pentru a obține un echilibru bun:
Dieta pe bază de plante devine din ce în ce mai populară și este pe cale să se dezvolte și mai mult – oferind nu numai un mod de alimentație mai sănătos și mai ecologic, ci și o gamă delicioasă și diversă de opțiuni alimentare care ne pot hrăni corespunzător corpul.
surse: