Din acest motiv, celulita nu are nimic de-a face cu ce greutate ai, sau cu cat de mult ai slabit. Grasimea care cauzeaza aspectul neplacut al pielii nu este aceeasi cu cea care ne obliga sa purtam haine cu cateva numere mai mari. Celulita reprezinta acumulari de celule prinse in piele care nu pot fi folosite ca material energetic in procesele organismului. Aceste depozite de grasime nu pot fi indepartate prin dieta sau prin exercitii fizice. Afectiunea este specifica femeilor de peste 35 de ani, insa nici cele mai tinere nu sunt ocolite. Incidenta cu care femeile se confrunta cu ea este crescuta si de factorii genetici care intervin in acest proces, precum si de particularitatile organice ale tesutului epitelial.
Ai celulita? Da vina pe gene!
Se pare ca medicii dermatologi au cazut de acord: celulita e aici si e hotarata sa ramana! Desi cercetarile in acest sens au demarat de ceva timp incoace, se pare ca rezultatele sunt cel putin lipsite de concludenta. Totusi, iata care sunt solutiile asupra carora expertii au convenit ca fiind cele mai eficiente:
Creme si lotiuni
Reprezinta cea mai putin costisitoare si mai la indemana varianta. Rolul acestora este de a stimula circulatia sangelui si topirea locala a grasimii, precum si drenajul tesuturilor si eliminarea toxinelor. Multi medici nu sunt insa convinsi ca aceste creme si lotiuni au efect asupra celulitei. Totusi, unii dermatologi sustin ca lotiunile pe baza de cofeina ajuta la drenarea lichidului dintre celulele adipoase, incurajand astfel lipoliza (arderea grasimilor). Se pare ca substanta are efect de reducere vizibila a celulitei dupa aproximativ 8 saptamani. Cu cat este mai mare concentratia, cu atat mai eficienta se dovedeste a fi crema.
Dieta anticelulitica
in vreme ce dietele convetnionale ar putea sa nu mearga, o dieta al carei principiu se bazeaza pe hranirea pielii, ar putea face minuni. Potrivit doctorului Murad, exista o astfel de dieta. Aceasta se bazeaza pe consumul de lecitina, de acizi grasi esentiali, aminoacizi si antinoxidanti. O astfel de alimentatie are rolul de a reduce inflamarea de la nivelul epidermei, de a diminua cantitatea de fluid interstitialcsi de a incuraja circulatia sangelui in adancul pielii. Rezultatul este revigorarea peretilor celulari si impiedicarea celulitei de a migra catre suprafata. Ideea de baza este aceea de a incuraja sintetizarea de colagen, substanta care contribuie la o mai buna circulatie a sangelui. Alimentele pe care le recomanda doctorul Murad sunt: oua, soia, conopida, unt de arahide (pentru lecitina), uleiuri din plante, nuci crude, zmeura si citrice. Medicul sustine ca doar dieta in sine inlatura celulita. Important este ca orice dieta sanatoasa reduce retentia de apa din organism si amelioreaza aspectul celulitei.
Masajul de specialitate
Masajul endermologic reprezinta o modalitate mecanica de masare a tesutului adipos, care combina rolele cilindrice cu principiul de suctiune. Acesta incurajeaza drenajul lichidului dintre celule si imbunatateste circulatia sanguina. In plus, are un efect clar de declansare a reactiei naturale a organismului de a elimina celulele adipoase. Totusi, se pare ca acesta maniera de abordare a problemei pe care o ridica celulita nu este durabila. Specialistii in endermologie spun ca 14-20 de sedinte a cate 45 de minute dau rezultate vizibile care dureaza de la cateva luni pana la maximum 2 ani.
Mezoterapie
Reprezinta una dintre cele mai controversate modalitati de indepartare a celulitei. Practica teoretizata in anii ’50 in Franta, se bazeaza pe combinarea unor medicamente, aprobate pentru alte scopuri decat cele medicale, ierburi si vitamine. Scopul este acela de a fragmenta peretii celulelor grase si de a dizolva bandele rigide de tesut care le inconjoara. Cocktail-ul promovat de aceasta abordare se administreaza sub forma de injectii in sesiuni de cate 30 pana la 60 de minute. Mezoterapia este o practica foarte controversata in lumea medicala. Exista speculatia ca celulele grase care sunt sparte de acest amestec, ajung in ficat si se depun in tesutul hepatic. Cu toate acestea, Lionel Bissoon, pionier in domeniul mezoterapiei, sustine ca a obtinut rezultate uimitoare, cu o rata de succes de pana la 90%. Preturile sunt destul de piperate (1000-1500$ pentru 10 sedinte), insa avand in vedere ca urmarile sunt de lunga durata, ar putea fi o alegere buna.
Articol exclusiv online