Dacă urmezi o dietă restrictivă caloric, în special o dietă care nu presupune consumul de carne şi cereale, te poţi confrunta cu deficitul de zinc. Zincul este esenţial pentru sănătatea organismului, iar fiecare celulă, sistem şi organ al corpului are nevoie de zinc, motiv pentru care joacă un rol indispensabil în metabolismul celular, funcţiile imunitare, digestie, ADN şi refacerea rănilor.
Vestea bună este că zincul este unul dintre cele mai abundente minerale de pe Pământ însă, cu toate astea, există persoane care urmează planuri alimentare restrictive caloric, în special cele care suferă de boli gastrointestinale. Iată cum să identifici deficitul de zinc şi cum să previi scăderea acestuia în organism.
Pentru că zincul joacă un rol atât de important în organism, simptomele pot apărea în numeroase feluri. Unele dintre cele mai comune sunt diareea, căderea părului, apariţia afecţiunilor de piele sau de vedere, impotenţa şi scăderea apetitului. De asemenea, gândirea înceţoşată, pierderea în greutate şi îmbolnăvirea frecvent, din cauza slăbirii sistemului imunitar, pot fi şi ele semne ale deficitului de zinc.
Copiii care nu consumă suficient zinc se pot confrunta cu o creştere lentă, pierderea apetitului şi dispoziţii proaste. Pe de altă parte, adulţii în vârstă, un grup expus riscului crescut din cauza unei diete necorespunzătoare, deficitul de fier apare sub forma problemelor de gândire şi slăbirea sistemului imunitar.
Academia Naţională de Medicină recomandă 11mg de zinc zilnic pentru bărbatul adult şi 8mg de zinc zilnic pentru femeia adultă. În cazul femeilor însărcinate, Academia Naţională de Medicină recomandă între 11mg şi 12mg.
Aproape orice ai mânca conţine zinc însă, cantitatea ideală pe care organismul o poate extrage cu uşurinţă se regăseşte în anumite grupe de alimente. Pe lângă scoici, dacă urmezi o dietă carnivoră sau omnivora, riscul de a te confrunta cu deficit de zinc este foarte mic. Cerealele integrale conţin şi ele la rândul lor zinc, motiv pentru care sunt alegerea ideală pentru micul dejun.