Delicii cu banane, beneficii şi reţete

Dacă îţi plac bananele şi te dai în vânt după dulciuri, dar ţi-ai dori să nu se vadă asta, încearcă nişte reţete delicioase şi sănătoase.
  • Publicat:
Delicii cu banane, beneficii şi reţete

Dacă îţi plac bananele şi te dai în vânt după dulciuri, dar ţi-ai dori să nu se vadă asta, încearcă nişte reţete delicioase şi sănătoase.

Dacă în această ecuaţie mai intră şi dorinţa de a avea o dietă fără prea multe ingrediente de origine animală sau o aplecare către postul religios, ai nimerit bine.

Brioşele cu banane şi nuci sau smoothie-ul cu banane sunt ceea ce căutai!

Nu fumez, nu beau, dar, pentru că, se pare, totuşi, că suma viciilor este constantă, am o “dependenţă” pentru dulciuri. Ştiţi deja asta. Şi încerc să găsesc variante cât de cât mai sănătoase.

Aşa am devenit specialistă în copt brioşe. Am plecat de la o reţetă recomandată de Prinţesa Polonic (Anca Lungu), acum vreo 4 ani şi am ajuns să adaug/scot/combin tot felul de ingrediente care mai de care mai sănătoase. Astăzi, brioşe cu banane şi nuci şi un smoothie… tot cu banana.

Beneficiile bananelor

De mică îmi plăceau bananele. Serile în care tata venea învingător de la aprozar cu o sacoşă cu 2 kilograme de banane verzi erau acelea în care fericirea devenea o stare atât de uşor de trăit. Şi aşteptam cu atâta emoţie şi nerăbdare ca ele să se transforme în banane galben-aurii. Le verificam în fiecare dimineaţă şi seară (desfăceam fiecare banană învelită individual în ziar) ca nu cumva vreuna dintre ele să se îngălbenească fără ştirea mea.

Şi, bineînţeles, că nu aşteptam şi, de multe ori, le mâncam mult prea verzi. Aşa îmi explic faptul că mie îmi plac la nebunie bananele un pic mai verzi. N-aş vrea să dezvolt prea mult cultul pe care îl am eu pentru banane şi nici istorioarele copilăriei care aveau, cele mai multe dintre ele, şi aceste fructe implicate cumva în acţiune.

 Da, sunt unele dintre fructele mele preferate. Dar nu doar pentru că îmi amintesc de copilărie, ci şi pentru că au atâtea beneficii pentru organism. O banană medie (aproximativ 125 grame) are în jur de 110 calorii, 30 de grame de carbohidraţi şi 1 gram de proteine. Conţine vitamine şi minerale (vitaminele A, C, B2, B3, B6), mangan, magneziu, acid folic şi fier, plus o doză semnificativă de potasiu (motiv pentru care cei care au afecţiuni renale, dar şi cei care iau medicamente beta-blocante ar trebui să le consume cu moderaţie).

Au beneficii în dieta astmaticilor, ajută la reglarea tranzitului intestinal datorită conţinutului mare de fibre, luptă împotriva cancerului şi a diabetului zaharat. Plus că triptofanul ajută la alungarea depresiei şi instalarea unei stări de bine! Acum, după ce am scris ditamai oda pentru fructele care în traducere liberă din arabă ar însemna “degete”, vă propun două delicii sănătoase care au la bază bananele mult lăudate (şi nu doar de mine, da?).

Brioşe cu banane şi nucă

Cei care mă cunosc ştiu că îmi plac mult brioşele. Şi pentru că încerc să consum cât mai rar lactate (dar şi pentru că luna august are două săptămâni de post), am încercat să elimin laptele, untul şi ouăle din compoziţia brioşelor să le zicem “standard”. Pentru a fi şi mai sănătoase, am folosit şi jumătate de cană de făină integrală (puteţi încerca şi cu făină de secară, dar se coc mai greu şi rămân mai cleioase în mijloc).

Iar dacă vrei să le îndulceşti cu sirop de ştevie şi să nu mai adaugi deloc zahăr, se vor transforma în desertul perfect! Şi pentru că îmi plac atât de mult bananele (cum aţi aflat citind rândurile de mai sus), m-am gândit să introduc în compoziţie şi două banane delicioase.

Aşa brioşele devin mai dulci, fără să adaug zahăr. Am folosit lapte de ovăz (în loc de lapte normal; poţi folosi orice lapte vegetal: de soia, alune, migdale), ulei de cocos în loc de unt topit (pe care îl foloseam la reţeta mea tradiţională de brioşe) şi zahăr brun. În compoziţie am mai adăugat o mână de nuci fărâmiţate (nu măcinate, că îşi pierd din personalitate).

Apoi, în funcţie de dorinţă, se pot adăuga scorţişoară, nucşoară, ghimbir ras, seminţe de tot felul, fulgi de ovăz sau migdale sfărâmate.

Mod de preparare:

Am făcut un shake din 200 de ml de lapte de ovăz şi două banane coapte, apoi am adăugat o cană – jumătate de făină albă, jumătate de făină integrală, un pliculeţ de praf de copt şi 3 linguri de ulei de cocos.

Am adăugat o linguriţă de scorţişoară, câteva linguri (vreo 3) de zahăr brun şi mâna de nuci fărâmiţate. Poţi pune câteva stafide sau bucăţele de curmale confiate (caz în care micşorezi numărul lingurilor de zahăr) sau câteva bucăţele de măr, care, în combinaţie cu scorţişoara devin extrem de aromate.

În timp ce amesteci ingredientele, preîncălzeşte cuptorul. De la caz la caz, cam după un sfert de oră, apoi introduce o scobitoare să vezi dacă sunt coapte în mijloc.

Ingrediente

-2 banane coapte

-200 ml lapte de ovăz (de cocos, de soia, de nuci, de migdale) 3 linguri ulei de cocos

-un pliculeţ praf de copt

– o cană făină – jumătate albă, jumătate integrală

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult