Desi majoritatea oamenilor stiu ca activitatea fizica regulata, chiar si cea moderata, reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a cancerului, a hipertensiunii arteriale si a obezitatii, foarte multi aleg sa nu mearga la sala si sa nu faca niciun fel de exercitii de intretinere. Pe langa toate beneficiile mentionate anterior, este bine de stiut ca antrenamentul imbunatateste functionarea trupului si tonifiaza activitatea cerebrala.
Portia zilnica de miscare de care orice adult sanatos ar trebui sa profite se limiteaza la minimum 30 de minute pe zi. Expertii sunt de parere ca oamenii se schiveaza de la exercitiile fizice atat de necesare sanatatii, din mai multe motive. Iata cateva dintre acestea:
* Intimidarea
Presiunea este destul de mare, mai ales pentru persoanele care nu sunt obisnuite sa mearga in mod curent la o sala de forta sau pentru cele care nu au fost niciodata intr-un astfel de loc. Frustrarea vizavi de silueta, teama de a nu fi considerat altfel, precum si faptul de a nu sti cum se folosesc aparatele din sala, sunt toate impedimente care impiedica accesul la miscare. In plus, pentru femei exista si alte motive de ingrijorare, cum ar fi hainele pentru sala ori miscarile potrivite.
* Lipsa de timp
Majoritatea celor care isi propun sa mearga la fitness, au in vedere faptul ca antrenamentul trebuie neaparat sa dureze o ora. De aceea, este posibil sa existe persoane care pur si simplu nu au cum sa isi rapeasca o ora din timpul liber si sa o dedice exercitiului fizic. In special mamele singure invoca acest motiv, insa, in realitate, nici macar ele nu sunt indreptatite sa se ascunda in spatele acestui fapt. Totusi, pentru persoanele care au dificultati in ceea ce priveste impartirea timpului, este bine de stiut ca dedicarea unei ore pentru fitness poate fi un inceput foarte bun. Ele pot alege o ora la sala in locul vizionarii serialului preferat sau in locul unei partide de shopping ori unei iesiri cu prietenii la bar.
* Negativismul
Fie ca ai amintiri neplacute din scoala generala, liceu sau facultate, fie ca pur si simplu detesti ideea de miscare, nu inseamna ca ai o motivatie serioasa. Din pacate, pentru multe persoane contactul cu exercitiile fizice nu a avut loc prea des, iar atunci cand s-a intamplat, nu a fost unul placut. De aceea, multi refuza sa mearga la sala fara sa aiba un motiv serios, ci pur si simplu pentru ca nu le place ideea. Bineinteles, exista si rauvoitori, care din comoditate sau din lipsa de chef, aleg sa nu faca niciun fel de miscare.
* Rezultatele care intarzie sa apara
Pentru ca efectele si beneficiile antrenamentului la sala sa se faca simtite, este nevoie de timp. Din aceasta cauza, majoritatea inceteaza sa revina, tocmai pentru ca nu vad schimbarile. In plus, foarte multe persoane sunt inca in cautarea piluelei-minune sau a bauturii miraculoase care sa ii slabeasca peste noapte.
* Problema banilor
Unele persoane au senzatia ca accesul la salile performante de fitness se plateste foarte scump. De asemenea, exista credinta permanenta ca dau banii degeaba, putand face o mie de alte lucruri cu ei, in loc. Daca nici nu le place, este cu atat mai probabil ca nu vor reveni la sala unde au inceput antrenamentul.
* Lipsa de motivare
Indiferent de scuzele pe care le au ca sa evite sala de forta, pana la urma totul de reduce la una, si anume lipsa de motivare. Ea este cea responsabila pentru starea deplorabila sau nesatisfacatoare in care se afla trupul. Iar faptul ca stiu ca efectele vor intarzia sa apara, nu face lucrurile mai usoare deloc.
Care sunt solutiile?
Gaseste o ocupatie care sa iti placa!
Ideea de baza este ca orice ai face, daca nu iti place, nu vei persevera. De fapt, este foarte probabil sa renunti. De aceea, recomandarea este de a gasi o ocupatie care sa iti placa. Incearca sa mergi la un curs de dans, de karate sau de aerobic. Orice activitate care te ajuta sa faci miscare si sa te simti sanatos este permisa. Continua sa experimentezi si sa cauti alternative pana cand gasesti ceea ce ti se potriveste cel mai bine.
Fixeaza-ti scopurile!
Stabileste ce anume iti propui sa obtii, noteaza totul si respecta lista! Fii insa realista! Daca ai inceput cu 10 minute de alergare usoara, nu te chinui sa castigi locul I la vreun maraton in urmatoarele 3 luni. Lista trebuie sa inceapa cu obiective minore, si apoi sa evolueze ascendent, in timp. Acorda-ti timp suficient ca sa poti atinge toate scopurile pe care ti le-ai impus!
Fa exercitii dimineata!
Statisticile arata ca majoritatea persoanelor care incep antrenamentul de dimineata au mai multe sanse sa isi stabileasca o rutina zilnica de miscare, spre deosebire de cei care merg la sala in alte momente ale zilei. Explicatia este ca dimineata nu poti invoca prea multe scuze ca sa eviti antrenamentul, si in plus, intervine si dorinta de a termina cu exercitiile pe ziua respectiva.
Planifica miscarea de zi cu zi!
Sunt scrise in lista, dar trebuie sa se potriveasca si cu activitatile tale zilnice. Trateaza ora de fitness ca pe orice alta intalnire importanta, si in felul asta nu o vei putea evita. Este bine sa planuiesti cu o luna inainte ce anume urmeaza sa faci, descriind amanuntit exercitiile si durata antrenamentului. Daca e musai sa sari peste o zi, reprogrameaza urgent sedinta!
Articol exclusiv online