Dependența de zahăr: cum se simte în corp și cum poate fi controlată

Dependența de zahăr există, iar ea se traduce ca fiind un comportament anormal privind alimentele pe care le consumăm.
  • Publicat:
Dependența de zahăr: cum se simte în corp și cum poate fi controlată
Foto: shutterstock

Dependența de zahăr există, iar ea se traduce ca fiind un comportament anormal vizavi de alimentele pe care le consumăm. Mai exact, această dependență este definită de dependența emoțională sau fizică de băuturi sau alimente care conțin zahăr.

Potrivit American Psychology Association, „Dependența de mâncare este un termen controversat folosit de unii cercetători pentru a descrie paralela dintre dificultatea pe care unele persoane o experimentează privind limitarea consumului de substanțe care provoacă dependența.” Spre deosebire de dependența de droguri, în dependența alimentară este greu să identifici un singur aliment. Dar similaritățile dintre tulburările alimentare și abuzul de substanțe țin de creier, care percepe în ambele situații substanța ca pe o recompensă.

În același timp, alte studii realizate pe animale arată că acest consum de zahăr poate mima comportamentul dependent. Așadar, poți fi sau nu dependent de zahăr?

Cum se simte dependența de zahăr?

Există atât motive fizice, cât și psihice care te fac să fii dependent de zahăr. Din punct de vedere fizic, această dependență apare în momentul în care nu consumi suficiente alimente, iar astfel apar poftele alimentare care se intensifică pentru că organismul îți semnalează că are neapărat nevoie de energie. Această situație apare atunci când aștepți prea mult până la ora mesei sau nu mănânci suficient pe timpul zilei, motiv pentru care glicemia scade și crește pofta de zahăr.

Din punct de vedere psihologic, dependența de zahăr este mai complexă. Această dependență poate apărea pentru că a devenit un obicei, iar corpul este condiționat să ceară zahăr. De asemenea, poți simți nevoia să consumi mai mult zahăr atunci când ești stresat sau când nu ai dormit suficient de mult, iar astfel hormonii care semnalează foamea se intensifică și este destul de greu să îi controlezi.

Cum să controlezi pofta de dulce

Pofta de dulce și obiceiurile alimentare pot fi modul în care compensezi nevoile emoționale. De exemplu, atunci când ești obosit sau stresat, supărat sau chiar plictisit, simți nevoia să mănânci ceva. Identifică motivul din spatele acestor pofte alimentare și lucrează împotriva lui. Mai mult, mare atenție la ce poftești. În momentul în care depistezi care este alimentul care declanșează aceste pofte, poți învăța cum să le controlezi.

Încearcă să mănânci echilibrat și să nu sari peste mese, pentru că atunci când consumi suficiente proteine, fibre și cereale integrale la fiecare masă, glicemia este ținută sub control. Mai mult, dacă ții sub control stresul cu ajutorul meditației sau sportului, îți va fi mai ușor să stai la distanță de poftele alimentare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult