Desi e cea mai importanta masa a zilei, romanii sar peste micul dejun!

doar 43% dintre romani iau micul dejun zilnic, iar 25% dintre acestia iau micul dejun mai rar de o data pe saptamana. Gresesc, spun specialistii, care recomanda la micul dejun produse sanatoase.
  • Publicat:
Desi e cea mai importanta masa a zilei, romanii sar peste micul dejun!
Desi e cea mai importanta masa a zilei, romanii sar peste micul dejun!

Conform unui studiu Omnibus
privind obiceiurile de consum al micului dejun la romani, reiese ca
doar 43% dintre acestia iau micul dejun zilnic. Mai constiincioase
in privinta micului dejun sunt persoanele de peste 55 de ani si
cele cu o educatie superioara.

„Pentru a avea o alimentatie echilibrata zilnic, niciodata
nu trebuie sa renuntam la micul dejun
, deoarece acesta
asigura 20-25% din necesarul energetic
recomandat
„, explica Prof. Dr. Gabriela
Radulian,
medic primar diabet, nutritie si boli
metabolice, in cadrul Institutului National de Diabet „Prof. dr. N.
Paulescu”.

Din pacate, 25% dintre romani iau micul dejun mai rar de o
data pe saptamana
, iar acestia sunt in mod special tinerii
cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani. „Energia furnizata la
micul dejun asigura suportul necesar activitatii fizice, dar si
randamentul intelectual, mai ales in prima parte a zilei” a spus
Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Romanii au descris micul dejun ideal ca avand in componenta
sa lapte, fructe si legume, dar si alte produse lactate si
cereale.
Cu toate acestea, obiceiurile romanilor de a
manca sunt usor diferite fata de micul dejun anterior
mentionat:

3 din 10 romani (majoritatea barbati) prefera un mic
dejun „consistent”,
cu produse din carne, oua si
branza.
6 din 10 romani (majoritatea femei) aleg un mic dejun mai
usor si variat
incluzand iaurt, lapte si cereale,
sandwich-uri, oua sau branza.
Doar 16% dintre romani (in special adolescenti si tineri
pana in 24 de ani) aleg o gustare rapida la micul dejun

constand in produse de patiserie sarate sau dulci, cereale sau
sandwich-uri.

Asadar, chiar daca romanii aleg un mic dejun „consistent” si
variat, sunt constienti ca laptele si fructele sunt mai sanatoase.
Un mic dejun echilibrat ar trebui sa
contina:

• produse pe baza de cereale integrale: biscuiti, paine, cereale –
pentru a furniza energie;
• produse lactate de tipul: lapt, iaurt, branza – pentru aportul de
calciu;
• fructe – pentru continutul de vitamine si minerale;
• pentru aport hidric: suc de fructe, ceai.

Citeste si: Mic-dejunul ideal: oua si
sunculita!

Urmărește CSID.ro pe Google News