Diabetul de tip 1: ce este permis și ce este interzis

Pentru a putea ține sub control diabetul de tip 1 trebuie să ții glicemia la un nivel normal pentru a evita viitoarele probleme.
  • Publicat:
Diabetul de tip 1: ce este permis și ce este interzis
Foto: shutterstock

Dacă ai un stil de viață echilibrat poți trăi cu orice tip de diabet, inclusiv cu diabetul de tip 1. Un stil de viață echilibrat implică o nutriție corectă, alături de sport și managementul stresului, toate esențiale pentru a putea controla această boală. Nu este musai să renunți la anumite alimente, dar trebuie să înțelegi că nu trebuie să faci excese.

Există o dietă specifică pentru diabetul de tip 1?

Pentru a putea ține sub control diabetul de tip 1 trebuie să ții glicemia la un nivel normal pentru a evita viitoarele probleme. Toți pacienții cu acest tip de diabet trebuie să-și ia doza de insulină, dar aceasta întotdeauna va fi diferită, mai ales că și el se modifică în timp. Nu există o dietă pentru diabet, dar un mplan alimentar pentru controlarea acestei boli trebuie să aibă la bază „piramida alimentelor pentru diabet”, în funcție de numărul de calorii de care ai nevoie:

  • 6 sau mai multe rădăcinoase pe zi (fasole, cartofi, pâine integrală)
  • 3 sau mai multe legume. Optează în general pentru verdețuri sau alimente portocalii
  • 2 sau mai multe fructe
  • 2 sau mai multe produse lactate (lapte slab, brânză sau iaurt fără grăsimi)
  • carne sau alte surse de proteină
  • 3 grăsimi sănătoase
  • Alcoolul, dulciurile și alimentele grase ar trebui consumate cu moderație.

Metoda farfuriei ar trebui să simplifice puțin lucrurile. Jumătate din farfurie trebuie să fie ocupată de legume, carnea sau alte surse de proteină ocupă o pătrime, iar o pătrime este ocupată de rădăcinoase sau cereale.

Ce alimente sunt permise?

Un stil alimentar sănătos pentru o persoană care suferă de diabet de tip 1 ar trebui să conțină cereale, legume, fructe, proteină slabă și produse lactate slabe în grăsimi. Când vine vorba de controlul diabetului, anumiți carbohidrați sunt mai buni decât alții. De exemplu, carbohidrații complecși sunt mult mai sănătoși decât cei simpli. Pe lista carbohidraților complecși includem lintea sau fasolea, pâinea sau pastele integrale. Aceste alimente au un indice glicemic scăzut. Cât despre grăsimi sănătoase, optează pentru avocado, nuci și semințe.

Ce alimente ar trebui să eviți?

Dacă te confrunți cu această boală stai departe de carbohidrații rafinați inclusiv orezul alb, chips-urile, dulciurile și prăjiturile, la fel și alimentele prăjite, băuturile energizante sau sucurile. Multe dintre aceste produse conțin cantități crescute de zahăr. Ideal este să le înlocuiești cu apă sau ceai verde. De asemenea, nu consuma legume cu sosuri adăugate și întotdeauna optează pentru fructele proaspete în locul sucurilor de fructe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult