Pentru multe dintre femei, cura de slăbire a reprezentat la un moment dat un stil de viaţă.
Fie că o respectăm cu fanatism, fie că ne gândim la ea aspiraţiona, dieta pare să fie metoda prin care ne demonstrăm voinţa şi autocontrolul, iar silueta este barometrul mulţumirii şi al stării de bine, chiar dacă nu reuşim întotdeauna să stabilim exact ce ne dorim mai mult: să fim slabe sau să mâncăm după pofta inimii!
Şi chiar dacă rezultatele nu apar, perseverăm la nesfârşit în repetarea aceloraşi greşeli şi ne întrebăm naiv care este motivul nereuşitei noastre. Simplu. Trebuie schimbată atitudinea şi felul în care privim problema. Doar printr-o abordare realistă şi sinceră avem şansa să facem pace în lupta interminabilă cu kilogramele, deci implicit cu mâncarea. Ca şi memoria de la un computer blocat din cauza acţionării prea multor funcţii, este nevoie de un RESTART!
Aşadar, hai să stabilim odată pentru totdeauna 10 aspecte esenţiale!
TOP MODEL TE NAŞTI, NU DEVII! Măsura normală la haine este 42, nu 34 sau 36 şi doar o femeie din 40.000 are dimensiuni de top model.
SLAB NU ESTE SINONIM CU SĂNĂTOS, tonic, în formă, fără celulită; ceea ce trebuie urmărit este compoziţia corporală cu un procent mai mic de grăsime, nu numărul total de kilograme de pe cântar.
REUŞITA SE POATE TRANSFORMA UŞOR ÎNTR-UN EŞEC dacă obiectivele nu sunt realiste; o scădere ponderală cu 10-15% din greutatea totală (7-8 kg pentru o persoană de 70 kg) reprezintă un rezultat excepţional.
NU EXISTĂ CURE DE SLĂBIRE MIRACULOASE, DOAR OBICEIURI GREŞITE, specifice fiecărui individ în parte, care odată înţelese şi eliminate duc automat la slăbit. Oricine slăbeşte când mănâncă piept de pui şi salată, iar „revelaţiile” precum: „nu ştiam că brânza îngraşă”, „credeam că mezelurile sunt tot carne”, „sucul înseamnă apă”, trebuie lămurite definitiv.
ORICE ALIMENT ÎNGRAŞĂ DACĂ ESTE CONSUMAT ÎN CANTITATE MARE. Cu alte cuvinte, secretul slăbitului stă în prezenţa senzaţiei de foame – dacă eşti sătulă după 500g carne la grătar, nu te aştepta ca a doua zi cântarul să îţi arate o greutate mai mică!
NU NE NAŞTEM EGALI şi trebuie să acceptăm că unii pot mânca mult fără să se îngraşe, în timp ce alţii asimilează până şi un pahar cu apă. Balanţa energetică individuală trebuie să fie în echilibru şi dacă vedezi că nu ai rezultate, deşi respecţi cu stricteţe regimul de slăbire, înseamnă că încă mănânci mai mult decât ai nevoie – aşa că redu aportul de alimente sau mişcă-te mai mult. Nu există soluţii uşoare!
MÂNCAREA NU ESTE UN INSTRUMENT DE TORTURĂ. Dacă apelezi la o cură de slăbire, fă în aşa fel încât aceasta să fie adaptată obiceiurilor şi gusturilor tale. Trebuie să mănânci mai mult şi să găteşti sănătos, nu să te supui chinului de a consuma alimente care nu îţi plac. Mâncarea este şi trebuie să rămână o plăcere, cantitatea este cea care o poate transforma din „prieten” în „duşman”.
O ALIMENTAŢIE ECHILIBRATĂ REPREZINTĂ UN STIL DE VIAŢĂ. După ce cura de slăbire se termină, trebuie adoptate obiceiuri alimentare corecte care să fie respectate toată viaţa, dacă vrei ca rezultatele obţinute să se menţină. Ideal ar fi să reuşeşti să mănânci din toate cu măsură, după principiul nimic nu e interzis dacă eşti echilibrată. Încearcă să ai o alimentaţie sănătoasă, iar greutatea va deveni şi ea, automat, normală şi stabilă.
AI NEVOIE DE 3 MESE PRINCIPALE, CU ELIMINAREA „RONŢĂIELILOR”. Obişnuind organismul să primească mâncare regulat în cadrul unei mese organizate, îţi vei disciplina senzaţia de foame şi vei avea o imagine clară despre cantitatea de alimente consumate pe parcursul unei zile. În plus mâncarea, în adevăratul sens al cuvântului, îngraşă mai puţin decât „ciugulelile” mici şi dese.
NOŢIUNEA DE PORŢIE CORECTĂ şi elementele de bază despre nutriţie ţin de educaţie. De la cumpărături la modul corect de a găti, până la Ce şi Cât pui în farfurie, lucrurile trebuie învăţate. Alimentaţia sănătoasă şi echilibrată presupune disciplină şi informare, nu vine de la sine şi, din păcate, nici din obiceiurile din familie. Vei avea nu numai satisfacţia de a scăpa pentru totdeauna de lupta cu kilogramele, dar vei constata cu surprindere că şi gustul poate fi educat, aşa că vei ajunge să îţi placă ceea ce este sănătos.
Sursa: „Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic