Dieta alcalină – de ce e bine să fim atenţi la pH-ul corpului nostru





Ştiaţi că mediul acid din interiorul corpului nostru poate favoriza formarea şi extinderea tumorilor, bolile cronice, alergiile? Ei bine, pornind de la această prezumţie, s-a născut ideea unei diete care să menţină pH-ul organismului la un nivel neutru, aceasta fiind cea mai sigură cale către o sănătate de fier.


  • Publicat:
Dieta alcalină - de ce e bine să fim atenţi la pH-ul corpului nostru




Ştiaţi că mediul acid din interiorul corpului nostru poate favoriza formarea şi extinderea tumorilor, bolile cronice, alergiile?
Ei bine, pornind de la această prezumţie, s-a născut ideea unei diete care să menţină pH-ul organismului la un nivel neutru, aceasta fiind cea mai sigură cale către o sănătate de fier.



Valoarea pH-ului indică gradul de aciditate, respectiv alcalinitate al unei soluţii. În cazul de faţă, a fluidelor corpului uman. Când valoarea este 0, pH-ul este acid, când este 14, vorbim despre un pH alcalin, iar 7 indică o valoare neutră. În interiorul corpului uman, pH-ul poate să varieze în funcţie de organ, iar specialiştii susţin că nici nu trebuie să fie acelaşi peste tot.

De exemplu, la nivelul stomacului, pH-ul înregistrează valori între 1,35 şi 3,5. Vorbim deci despre un mediu acid, optim pentru a permite digestia alimentelor. Pe de altă parte, sângele în mod normal trebuie să fie uşor alcalin. Valorile pH-ului sângelui ar trebui să varieze între 7,35 şi 7,45. Urina, în schimb, este acidă.

La pacienţii sănătoşi, aceasta ar trebui să aibă un pH între 5,5 si 6,5. Ph-ul salivei este şi el un indicator asupra stării de sănătate a unei persoane, unii medici susţinând că este chiar mai important decât cel al urinei. Se măsoară dimineaţa, imediat după trezire pentru că pe parcursul zilei poate varia în funcţie de alimentele consumate. Iar valorile normale ar trebui să fie cuprinse între 6,2 şi 6,4.



Dieta alcalină



Pentru că de multe ori stilul de viaţă şi alimentaţia influenţează în mod negativ valorile pH-ului, nutriţioniştii recomandă adaptarea unui regim dietetic la nevoia de aciditate sau alcalinitate a organismului. Astfel, se spune că anumite alimente pot influenţa pH-ul, ajutându-ne să-l menţinem în limite normale. Dieta alcalină este, în general, vegetariană.

Adepţii săi consumă în special fructe şi legume în stare crudă sau preparate la abur, beau foarte multă apă şi evită produsele acide precum carnea, peştele, lactatele, alimetele procesate, zahărul, făina albă, cofeina. Cu toate acestea, anumite voci susţin că organismul nostru este capabil să-şi regleze singur nivelul pH-ului, indiferent de ceea ce mâncăm.

Totuşi, s-a demonstrat ştiinţific că o alimentaţie bogată în carne scade nivelul pH-ului urinei şi favorizează apariţia calculilor renali. Aşadar, o dietă bazată în special pe crudităţi, ce ridică uşor valoarea pH-ului urinei comportă mai puţine riscuri pentru sănătatea rinichilor, susţine medicul John Asplin, nefrolog şi membru al American Society of Nephrology.



De asemenea, mulţi experţi susţin că dieta alcalină poate proteja oasele împotriva demineralizării, restabileşte echilibrul hormonal, ameliorează bolile cronice şi chiar calmează durerile de spate. Pe de altă parte, adversarii acestei diete susţin că nimic nu este demonstrat şi că nu există dovezi clare cum că alimentele alcaline, fructele şi legumele ar putea combate cancerul.

Cu toate acestea, multe studii citate de American Cancer Society arată că incidenţa cancerului de colon este mult mai mică în rândul vegetarienilor, decât în rândul consumatorilor de carne şi alimente procesate.

Desigur, vegetarienii au, în general, un stil de viaţă mai sănătos, nu consumă alcool, nu fumează, prin urmare este dificil de stabilit care anume dintre toţi aceşti factori determină un risc mai mic de cancer în rândul lor.

Inflamaţia şi dieta alcalină



Există însă studii care arată că poluarea şi alimentele nesănătoase pot provoca inflamaţie în organism, iar de aici şi până la apariţia unor boli grave nu mai este decât un pas. De asemena, că renunţarea la carne şi brânzeturi, respectiv consumul de apă cu bicarbonat de sodiu şi de caise ar regla pH-ul organismului şi, prin urmare, ar reduce riscul de inflamaţie.

Experţii susţin că celulele normale sunt distruse într-un mediu acid, în timp ce celulele neoplazice se dezvoltă perfect într-un astfel de ambient.



Mai reţineţi că toate produsele naturale sunt alcaline. În momentul în care sunt adăugaţi conservanţi, coloranţi şi alte elemente artificiale, ele devin mai mult sau mai puţin acidifiante.

De asemenea, fructele, inclusiv citricele, au efect alcalinizant odată ajunse în stomac, deoarece reacţia chimică dintre mediul acid din stomac şi pH-ul acid al fructelor este una bazică. Dieta alcalină se recomandă în special în cazul în care există boli inflamatorii, ucere sau gastrite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult