Dieta anti-colesterol are în vedere în primul rând reducerea aportului caloric, de multe ori hipercolesterolemia fiind asociată cu obezitatea. Nu este nevoie de un regim alimentar drastic, cu excluderea completă a grăsimii şi colesterolului.
Un aport de maximum 300 mg colesterol/zi nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate. În schimb, excesul de colesterol din sânge se depune pe pereţii arteriali şi duce la diminuarea diametrului acestora, crescând riscul de boli cardiovasculare grave (infarct, accident vascular cerebral).
Totuși, legătura dintre colesterolul alimentar şi cel sangvin este încă neclară. Anumite persoane îşi menţin colesterolul în limitele normale în ciuda unui aport crescut de colesterol din dietă, în timp ce altele consumă puţine alimente bogate în colesterol, dar au nivelul din sânge ridicat.
Cum afectează colesterolul din mâncare nivelul de colesterol din sânge? Nu există niciun dubiu, ceea ce mâncăm influenţează nivelul grăsimilor din sânge. Mai ales în cazul persoanelor cu predispoziţie genetică pentru dislipidemie! Acestea trebuie să limiteze drastic consumul alimentar de grăsimi.
Iată în ce constă dieta-anticolesterol, care sunt alimentele permise și cele interzise.
Aceste alimente au conţinut ridicat de grăsimi saturate şi acizi graşi „trans” care cresc nivelul de colesterol din sânge:
Aceste alimente sunt bogate în flavonoide, fibre şi antioxidanţi care reduc nivelul de colesterol: