Dieta anti-colesterol. Alimentele permise și interzise dacă ai colesterolul crescut

  • Publicat:
Dieta anti-colesterol. Alimentele permise și interzise dacă ai colesterolul crescut
Sursa foto: Shutterstock

Dieta anti-colesterol are în vedere în primul rând reducerea aportului caloric, de multe ori hipercolesterolemia fiind asociată cu obezitatea. Nu este nevoie de un regim alimentar drastic, cu excluderea completă a grăsimii şi colesterolului.

Un aport de maximum 300 mg colesterol/zi nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate. În schimb, excesul de colesterol din sânge se depune pe pereţii arteriali şi duce la diminuarea diametrului acestora, crescând riscul de boli cardiovasculare grave (infarct, accident vascular cerebral).

Totuși, legătura dintre colesterolul alimentar şi cel sangvin este încă neclară. Anumite persoane îşi menţin colesterolul în limitele normale în ciuda unui aport crescut de colesterol din dietă, în timp ce altele consumă puţine alimente bogate în colesterol, dar au nivelul din sânge ridicat.

Cum afectează colesterolul din mâncare nivelul de colesterol din sânge? Nu există niciun dubiu, ceea ce mâncăm influenţează nivelul grăsimilor din sânge. Mai ales în cazul persoanelor cu predispoziţie genetică pentru dislipidemie! Acestea trebuie să limiteze drastic consumul alimentar de grăsimi.

Iată în ce constă dieta-anticolesterol, care sunt alimentele permise și cele interzise.

Alimente care cresc nivelul colesterolului

Aceste alimente au conţinut ridicat de grăsimi saturate şi acizi graşi „trans” care cresc nivelul de colesterol din sânge:

  • Carnea grasă, împănată
  • Mezelurile, carnea tocată
  • Pielea de pui şi curcan
  • Cantităţile mari de zahăr
  • Laptele integral, smântâna şi untul
  • Brânzeturile şi caşcavalul
  • Uleiurile saturate (cocos) şi uleiurile pentru prăjit
  • Uleiurile parţial hidrogenate

Alimente care scad nivelul colesterolului

Aceste alimente sunt bogate în flavonoide, fibre şi antioxidanţi care reduc nivelul de colesterol:

  • Peştele gras bogat în acizi esenţiali Omega 3 (somon, sardine, ton, macrou, hering)
  • Legumele (ceapa, usturoiul, varza şi morcovul)
  • Leguminoasele (fasole boabe, linte, mazăre)
  • Cerealele integrale, mai ales ovăzul şi orzul din pâinea integrală şi cerealele de mic dejun
  • Soia şi produsele din soia (tofu, lapte)
  • Fructele (mere, pere, portocale, banane, struguri)
  • Fructele oleaginoase (nuci, migdale)
  • Uleiul de măsline, floarea-soarelui, soia sau nuci
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult