Dieta anului 2022? Explică dr. Șerban Damian

Clasamentele, topurile sunt de mare interes în orice domeniu. Chiar și în cel al dietelor.
  • Publicat:
Dieta anului 2022? Explică dr. Șerban Damian
foto: Shutterstock

Fiecare an vine cu provocările lui în ceea ce privește menținerea siluetei. Nutriționiștii, antrenorii sportivi vin în fiecare an cu idei noi, revoluționare în ceea ce privește slăbirea. Indiferent că vrem să scăpam de un număr mic sau mare de kilograme, cuvântul de ordine este dietă! O simplă căutare pe internet ne oferă sute de diete și sfaturi alimentare care promit scăderi drastice în greutate, fără însă a menționa și riscurile la care se supun cei care le urmează. Toate persoanele care vor să slăbească își doresc un singur lucru, să slăbească un rapid și sănătos!

 

Cu toții ne dorim să slăbim rapid și dacă se poate mâncarea pe care o consumăm pe perioada regimului alimentar să fie gustoasă și sățioasă. Recent, în urma unui top american care a avut la bază evaluarea a 40 de diete de către 27 de experți, pe primul loc s-a clasat dieta mediteraneană.  Acesta a fost votată a cincea oară consecutiv drept cea mai eficientă dietă. Mai mult decât o dietă este un stil de viață sănătos ce poate fi urmat fără dificultăți prea mari și pe o perioadă lungă de timp. “, explică medicul nutriționist Șerban Damian.

Unde se mănâncă mediteraneean?

Dieta mediteraneană un mod de viață specific țărilor din jurul Mării Mediterane, precum Grecia, Italia, Spania, Franța. Dieta mediteraneană variază în funcție de țară și regiune,  dar este recunoscută ca fiind bogată în alimente proaspete, integrale (ulei de măsline, nuci, semințe, legume, fructe și pește) și săracă în carne roșie și alimente procesate.

“Stilul de viață mediteranean pe care îl au popoarele din zona Mării Mediterane a demonstrat de-a lungul timpului că acestea sunt supuse unui risc mult mai scăzut la boli cardiovasculare, cancere sau obezitate. Modele alimentare din acest regiuni diferă, însă au un comun o serie de principii sintetizate în această dietă mediteraneană. Acesta pune accentul pe legume, fructe, cereale integrale,  nuci, leguminoase, ulei de măsline, ierburi și condimente aromate” mai explică dr. Șerban Damian.

Ce se mănâncă în țările din jurul Mediteranei

Peștele și fructele de mare se consumă de cel puțin 2 ori pe săptămână, iar pui, ouă și iaurt în porții moderate, zilnic sau săptămânal. Dulciurile și carnea roșie sunt rezervate ocaziilor speciale,  iar alimentele procesate trebuie consumate cât mai rar. ”Vinul roșu este permis la  masă în cantități moderate, dar nu mai mult de un pahar pe zi. Nu putem spune că este o dietă de slăbire în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu presupune reguli stricte precum excluderea completă a unor alimente sau grupe de anumitor macronutrienti, ci se bazează pe consumul echilibrat de alimente locale, proaspete, variate, recomandă gătitul acasă și luarea mesei în familie alături de cei dragi.”, continuă medicul nutriționist.

Dieta mediteraneană aduce o sine o serie de beneficii pentru sănătate, de la scăderea în greutate, sănătatea inimii și a creierului, prevenirea cancerului, dar și prevenirea și controlul diabetului zaharat. Adoptarea dietei mediteranene, poate ajuta în timp și la evitarea bolilor cronice.

Dr Serban Damian
Dr Șerban Damian, foto arhivă personală
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult