Cancerul de colon poate fi prevenit dacă mâncaţi cereale integrale, faceţi regulat exerciţii şi limitaţi consumul de carne şi alcool.
Orezul brun sau pâinea integrală de grâu pot reduce riscul de cancer de colon cu 17%, potrivit unui nou raport al Institutului American de Cercetare a Cancerului.
Un consum mai mare de cereale integrale conferă o protecţie şi mai mare, au spus cercetătorii, care au evaluat în jur de 100 de studii. Dintre cei care au participat la cercetări, în jur de 29 de milioane adulţi, aproximativ 250.000 aveau cancer de colon.
,,Cancerul colorectal poate fi prevenit printr-o dietă sănătoasă şi menţinerea unui anumit stil de viaţă’’, a spus Dr. Edward Giovannucci.
,,Menţinerea unei greutăţi corporale normale, practicarea activităţilor fizice, o alimentaţie sănătoasă, evitarea fumatului şi a consumului ridicat de alcool, toate astea contribuie la reducerea riscului de cancer colorectal„, a adăugat Giovannucci, profesor de nutriţie la Şcoala de Sănătate Publică din Harvard.
Cercetătorii recomandă limitarea cărnii roşii, cum ar fi carnea de vită sau carnea de porc, la maximum 500 de grame (greutate gătită) pe săptămână.
De asemenea, încercaţi să evitaţi carnea prelucrată, cum ar fi şunca, hot-dogul şi slănina, arată raportul.
Oamenii supraponderali sau cei care consumă băuturi alcoolice în exces riscă să dobândească această afecţiune. „O dietă sănătoasă ar trebui să includă cerealele integrale cu conţinut ridicat de fibre, fructe şi legume, mai puţine alimente cu conţinut ridicat de amidon, în special zaharuri şi grăsimi„, a spus Giovannucci.
Produsele lactate şi suplimente de calciu au fost, de asemenea, considerate benefice pentru scăderea riscului de cancer de colon. Cu toate acestea, suplimentele nu vor lua locul unei diete sănătoase, se arată în raport.
Cancerul de colon ocupă locul patru în topul afecţiunilor care provoacă decese la nivel global, iar ratele sunt în creştere.
Deşi se credea că boala intestinală inflamatorie şi fumatul se numără printe factorii de risc, un raport actual relevă că aproape jumătate dintre toate cazurile de cancer de colon ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.
În timp ce cerealele integrale, fructele şi legumele rămân de bază, se crede că peştele, alimentele care conţin vitamine, cum ar fi C sau D, şi suplimentele multivitaminice pot, de asemenea, juca un rol esenţial.
Nici o concluzie nu poate fi trasă în schimb în privinţa altor produse alimentare, cum ar fi cartofii, carnea de pasăre, crustaceele, cafeaua sau ceaiul.
De asemenea, se crede că o viaţă activă poate scădea riscul de cancer de colon, de aceea se recomandă 30 de minute de mişcare pe zi.
„Cancerul colorectal poate fi în mare măsură prevenit, nu este inevitabil”, spune Dr. Darrell Gray, profesor asistent de gastroenterologie, hepatologie şi nutriţie la Universitatea de Stat din Ohio.
„Oamenii nu îşi pot alege părinţii biologici, nici mediul în care s-au născut, dar îşi pot controla dieta şi numărul exerciţiilor, astfel încât să reducă riscul apariţiei cancerului colorectal’’, adaugă Dr. Darrell Gray.
Acest studiu cuprinzător oferă dovezi suplimentare pentru că, dincolo de creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa screeningului colorectal, oamenii trebuie să se concentreze mai mult pe nutriţie şi pe stilul de viaţă. „Dieta şi exerciţiile fizice contează cu adevărat„, adaugă Gray
„Stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare pot oferi o protecţie semnificativă impotriva cancerului colorectal’’, spune Dr. Frank Sinicrope, profesor de medicină şi oncologie.
Cancerul de colon poate fi vindecat dacă este diagnosticat intr-un stadiu incipient.
Printre cele mai comune simptome ale cancerului colorectal se numără: schimbarea tranzitului intestinal obişnuit (diaree, constipaţie sau alternanţa de constipaţie cu diaree), scaune mai puţin consistente decât de obicei, prezenţa sângelui în scaun (fie roşu aprins, fie roşu foarte închis sau negru), sângerare rectală, dureri abdominale, balonare, crampe, pierdere în greutate, senzaţie accentuată de oboseală (slăbiciune).
Cancerul colorectal apare atunci când celulele maligne formează tumori în ţesuturile sănătoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer „de colon” sau „rectal” este determinat de locul în care celulele maligne se formează şi se înmulţesc pentru a crea tumora primară, de unde ulterior se răspândesc la distanţă, dând naştere metastazelor.
În prima fază, adică în stadiul localizat, tumora nu depăşeşte organul din care ia naştere, adică colonul sau rectul. Pe măsură ce boala progresează, tumora creşte şi se extinde la organele din jur şi anume la ganglionii limfatici. Aceasta este etapa de boală local-avansată.
„Din păcate, 20-25% dintre pacienţi au cancer colorectal metastatic chiar la diagnosticare. În stadiul avansat al bolii, ceea ce se întamplă la aproximativ 50% dintre pacienţi, metastazele se împrăştie în sânge, în sistemul limfatic sau la alte organe, ceea ce poate duce, în final, la decesul acestora. Pentru pacienţii cu această formă avansată de cancer colorectal este nevoie de o terapie care să extindă rata de supravieţuire, să împiedice progresia bolii şi să reducă simptomele”, adaugă Dr. Adina Croitoru.