O comunitate mică din nordul Costa Ricăi are un număr impresionant de rezidenți care depășesc vârsta de 100 de ani, iar trei ingrediente simple ar putea fi răspunsul la acest fapt și toate fac parte din dieta celor trei surori.
Cercetătorul în domeniul longevității, Dan Buettner, a fost fascinat de decenii de felul în care oamenii din anumite părți ale lumii reușesc să trăiască peste 100 de ani, în ciuda statisticilor. În încercarea de a descoperi cum reușesc acest lucru, el a călătorit într-unul dintre aceste locuri, Nicoya, un oraș situat în nordul Costa Ricăi. Acolo, a întâlnit localnici care consumau zilnic trei ingrediente simple: porumb, fasole neagră și dovleac.
În timp ce Dora Bustos, în vârstă de 102 ani, gătea, Dan a observat ce prepara centenara.
„Porumbul, adesea preparat sub formă de tortilla, este un aliment tradițional în dietă, iar boabele sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, bogată în vitamine, minerale și fibre”, a explicat cercetătorul în seria sa de pe Netflix, Live to 100: Secrets of the Blue Zones.
De asemenea, niacina este eliberată, aceasta fiind cunoscută pentru că ajută la scăderea colesterolului. Al doilea ingredient, fasolea neagră, „conține aceiași antioxidanți pigmentați ca și afinele”.
El a adăugat că fasolea neagră este „bogată în fibre, ceea ce ajută și la curățarea colonului”.
Al treilea aliment de bază din dieta comunității este dovleacul, care „este o sursă bună de vitaminele A, B și C și este bogat în minerale precum potasiu și magneziu”.
Deși fiecare dintre aceste trei ingrediente oferă o cantitate mare de nutrienți, Dan a spus că „adevărata magie” apare atunci când sunt combinate, formând așa-numita „dietă a celor trei surori”.
„Ei bine, magia adevărată vine din combinarea fasolei, dovleacului și porumbului. Corpurile noastre au nevoie de nouă aminoacizi, elementele de bază ale proteinelor, pentru a crea masă musculară, iar produsele animale precum carnea, peștele și ouăle oferă toți cei nouă”, a spus Dan Buettner.
Poate unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei diete este că are două mari beneficii față de sursele de aminoacizi pe bază de carne și lactate.
„Dar acestea (carnea, peștele și ouăle) conțin, de asemenea, colesterol și grăsimi saturate. Împreună, dieta celor trei surori oferă toți aminoacizii necesari fără colesterol și grăsimi saturate”, a explicat cercetătorul.
Foto: shutterstock