La nivel global temperaturile sunt în continuă creștere, motiv cu care multe persoane încearcă să găsească modalități de a reduce consumul de carbon. Unul dintre modurile prin care poți începe să faci o schimbare ține de ceea ce mănânci, iar asta învățăm din dieta climatică. Spre deosebire de alte planuri alimentare, care prioritizează starea de sănătate, această dietă are la bază reducerea efectelor produse de schimbările climatice și îmbunătățirea sănătății pe planetă.
Dieta climatică îndeamnă la consumul de alimente integrale și produse locale în locul celor care contribuie la mai multe probleme de mediu. Dacă îți dorești să faci un bine pentru Mama Natură sau pur și simplu ești curios de această dietă, iată ce presupune, ce alimente trebuie să consumi și care sunt cele pe care trebuie să le eviți.
O dietă climatică nu este tocmai o dietă tradițională, ceea ce înseamnă că nu există reguli stricte vizavi de anumite alimente. În momentul în care îți alegi alimentele pe care să le consumi, ia în calcul care dintre ele sunt dăunătoare pentru mediu: cum sunt produse, dacă sunt procesate și cum sunt transportate. Ideal este să eviți alimentele care:
Dieta climatică nu numai că protejează planeta, dar are grijă și de sănătatea ta. Problemele de mediu contribuie la riscurile de sănătate, scrie Centrul de Prevenție și Control al Bolilor. De exemplu, temperaturile crescute reprezintă un risc de insolație, iar încălzirea globală afectează calitatea și producția alimentelor. Schimbările climatice cresc riscul dezastrelor naturale, care la rândul lor pot afecta sănătatea plămânilor, contaminarea organismului cu diferite substanțe și decesul.
Alimentele pe care trebuie să le eviți în dieta climatică sau cel puțin să reduci consumul lor sunt:
Pe lista alimentelor pe care ar trebui să le consumi în această dietă se numără: