Dieta copilăriei care menține mintea ageră și la bătrânețe. Ce trebuie să consumi când ești copil?

  • Publicat:
Dieta copilăriei care menține mintea ageră și la bătrânețe. Ce trebuie să consumi când ești copil?

O dietă sănătoasă adoptată cât mai devreme în viață te-ar putea ajuta să-ți menții mintea ascuțită până după vârsta de 70 de ani și chiar să prevină demența, conform cercetărilor care au urmărit mii de britanici timp de șapte decenii.

În timp ce majoritatea studiilor despre dietă și capacitatea cognitivă s-au concentrat pe persoanele care sunt deja la vârsta înaintată sau ajung la bătrânețe, noua revizuire a fost prima care a urmărit oamenii de-a lungul vieții – de la vârsta de patru ani până la 70 – și sugerează că legăturile ar putea începe mult mai devreme decât se credea anterior, scrie theguardian.com.

O dietă sănătoasă ar putea reduce riscul de boală Alzheimer și încetini declinul cognitiv legat de vârstă

Cercetarea adaugă dovezi tot mai numeroase că o dietă sănătoasă ar putea reduce riscul de boală Alzheimer și încetini declinul cognitiv legat de vârstă. Descoperirile au fost prezentate la întâlnirea anuală a Societății Americane pentru Nutriție.

„Aceste descoperiri inițiale sprijină, în general, orientările actuale de sănătate publică, care spun că este important să stabilești obiceiuri alimentare sănătoase devreme în viață pentru a sprijini și menține sănătatea pe tot parcursul vieții”, a spus Kelly Cara, de la Universitatea Tufts din Massachusetts.

„Descoperirile noastre oferă și dovezi noi care sugerează că îmbunătățirea obiceiurilor alimentare până la mijlocul vieții poate influența performanța cognitivă și poate ajuta la atenuarea sau reducerea declinului cognitiv în anii ulteriori.”

Performanța cognitivă poate încă să se îmbunătățească bine până la mijlocul vieții, dar de obicei începe să scadă după vârsta de 65 de ani, au spus cercetătorii. Afecțiuni mai grave, cum ar fi demența, se pot dezvolta de asemenea odată cu declinul legat de vârstă.

Cum s-a desfășurat studiul

Pentru noua cercetare, oamenii de știință au studiat 3.059 de adulți din Marea Britanie care au fost înscriși în copilărie într-un studiu numit Sondajul Național de Sănătate și Dezvoltare. Membrii eșantionului, numit „Cohorta Britanică de Nașteri din 1946”, au furnizat date despre aportul alimentar, rezultatele cognitive și alți factori prin chestionare și teste pe parcursul a peste 75 de ani.

Cercetătorii au analizat dieta participanților în cinci momente în relație cu capacitatea lor cognitivă în șapte momente. Calitatea dietei a fost strâns legată de tendințele în capacitatea cognitivă, au constatat ei.

De exemplu, doar 8% dintre persoanele cu diete de calitate scăzută au menținut o capacitate cognitivă ridicată și doar 7% dintre cei cu diete de calitate superioară au menținut o capacitate cognitivă scăzută în timp, comparativ cu colegii lor.

Calitatea vieții și capacitatea cognitivă

Capacitatea cognitivă poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și a independenței pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au spus cercetătorii. De exemplu, la vârsta de 70 de ani, participanții din grupul cu cea mai mare capacitate cognitivă au arătat o retenție mult mai mare a memoriei de lucru, a vitezei de procesare și a performanței cognitive generale comparativ cu cei din grupul cu capacitatea cognitivă cea mai mică.

În plus, aproape un sfert dintre participanții din grupul cu capacitatea cognitivă cea mai mică au arătat semne de demență în acel moment, în timp ce niciunul dintre cei din grupul cu cea mai mare capacitate cognitivă nu a prezentat semne de demență.

Deși majoritatea oamenilor au văzut îmbunătățiri constante în dieta lor pe parcursul vieții adulte, cercetătorii au observat că mici diferențe în calitatea dietei în copilărie păreau să stabilească tonul pentru tiparele alimentare din viața ulterioară, în bine sau în rău.

„Acest lucru sugerează că aportul alimentar din primii ani de viață poate influența deciziile noastre alimentare de mai târziu, iar efectele cumulative ale dietei de-a lungul timpului sunt legate de progresia abilităților noastre cognitive globale,” a spus Cara.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Cum ne putem proteja creierul de procesul de declin cognitiv? Ghidul neurologului pentru menținerea sănătății cognitive

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc