Dieta cu cafea: cum funcţionează şi cât este de periculoasă

Dieta cu cafea poate fi o surpriză pentru unii şi, chiar dacă pare tentantă, aceasta vine la pachet şi cu câteva pericole.
  • Publicat:
Dieta cu cafea: cum funcţionează şi cât este de periculoasă
FOTO: 123rf.com / Dieta cu cafea: cum funcţionează şi cât este de periculoasă

Despre beneficiile cafelei am tot vorbit, la fel şi despre potenţialele pericole cu care vine la pachet, dar şi despre rezultatele uimitoare pe care le oferă atunci când este consumată înainte de a merge la sală. Cafeaua a devenit chiar componentul de bază al dietelor, iar astfel am descoperit ”Dieta cu cafea”.

Ce presupune, mai exact, dieta cu cafea?

Acest plan are la bază cartea The Coffee Lover’s Diet, scrisă în 2017 de Dr. Bob Arnot şi presupune consumul de cel puţin trei cafele pe zi, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi precum polifenoli, cunoscuţi pentru reducerea riscului numeroaselor afecţiuni precum diabetul de tip 2 şi anumite cancere. De fapt, poţi consuma câte cafele doreşti, fie că sunt normale sau decaf, câtă vreme sunt cel puţin trei la număr.

Dr. Arnot menţionează în cartea sa capacitatea pe care cafeaua o are de a schimba apetitul, de a reduce absorbţia de grăsime, de a accelera metabolismul, de a îmbunătăţi circulaţia şi de a arde grăsimea. De asemenea, atenţionează să se evite consumul de zahăr, lapte, frişcă pentru că toate acestea reduc absorbţia de polifenol. Totodată vorbeşte şi despre boanele de cafea care sunt, de fapt, fructul arborelui de cafea. Astfel, recomandă să optăm pentru cafea care provine din regiuni cu altitudini mari, bogate în sol vulcanic şi din apropierea ecuatorului. Etiopia, Kenya, Columbia şi Brazil se clasează pe primele locuri.

Pe lângă cele trei cafele pe zi, planul alimentar ar trebui să fie ca oricare altul care presupune scăderea în greutate. Mai exact, trebuie să evităm carbohidraţii rafinaţi, alimentele procesate şi să urmăm mai degrabă o dietă mediteraneană, cu un consum de 1500 de calorii pe zi.

Dieta cu cafea: este eficientă în procesul de slăbire?

Aşadar, este sau nu dieta cu cafea eficientă? Răspunsul este da, dar câtă vreme se respectă regulile de dietă. Gustările nesănătoase pot fi înlocuite cu cafeaua neagră, dar alături de un plan alimentar echilibrat, corpul nu va fi deprivat de nutrienţii necesari. În plus, cafeaua oferă energia zilnică de care ai nevoie. În cazul anumitor persoane, cafeaua poate fi însă un declanşator al iritaţiilor digestive, problemelor de inimă sau arsurilor de stomac. De altfel, prea multă cofeină poate duce la creşterea tensiunii, apariţia anxietăţii, a palpitaţiilor, deshidratare şi lipsa somnului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult