Există o legătură directă între dietă și starea noastră de bine. Tot mai multe studii arată că unele alimente au capacitatea de a ne îmbunătăți starea de spirit, cel puțin pe moment.
Celebrități precum bucătarul Tom Kerridge au susținut popularitatea dietei cu dopamină în ultimii ani. Există mai multe versiuni diferite ale acestui plan, dar toate se bazează pe alimente despre care se crede că ar crește nivelul de dopamină, notează BBC Good Food.
Dopamina este o substanță chimică din creier (neurotransmițător) care este responsabilă de transmiterea semnalelor între celulele nervoase din creier, precum și de alte funcții. În acest fel, afectează în mod direct centrele de recompensă și plăcere ale creierului nostru, care, la rândul lor, ne afectează starea de spirit. Activarea dopaminei are loc dintr-o serie de motive, inclusiv disponibilitatea bruscă a alimentelor.
Dieta cu dopamină mai este cunoscută și sub denumirea de Dieta Fericirii. Așa cum sugerează și numele, această dietă se bazează pe consumul de alimente care ajută la eliberarea hormonilor fericirii în creier.
În dieta cu dopamină, accentul se bazează pe consumul mai multor produse proaspete, alimente bogate în proteine de calitate, antioxidanți și grăsimi sănătoase. Dieta cu dopamină include o selecție largă de alimente, după cum urmează:
– Carnea neprocesată, cum ar fi carnea de vită, pui și curcan
– Pește bogat în Omega-3, cum ar fi somonul și macroul
– Alimente lactate, inclusiv lapte, brânză și iaurt
– Ouă
– Fructe și legume, în special banane
– Nuci, cum ar fi migdalele și nucile
– Ciocolată neagră (70% cacao)
Specialistii recomandă reducerea alimentele procesate și sărate, reducerea la minimum a dulciurilor și consumul a minimum cinci alimente pe zi.
Totodată, încurajează luarea meselor regulate. Acest lucru va preveni o oscilație bruscă a hormonilor și vă va ajuta să vă reglați apetitul. De asemenea, reduce posibilitatea de a mânca în exces seara.
Mai mult, tot ei recomandă consumul cât mai multor proteine slabe la micul dejun, cum ar fi ouă, somon afumat, macrou sau iaurt cu adaos de nuci, semințe sau fructe. De asemenea, alegeți grăsimi sănătoase, cum ar fi grăsimile mononesaturate și polinesaturate care se găsesc în uleiurile de măsline, susan sau rapiță, în plus față de avocado, nuci, semințe de in și pește gras, precum heringul, tonul proaspăt și păstrăvul.