O greutate peste limitele normale pare a avea o influenţă destul de mare asupra valorilor tensiunii arteriale, ne atrag atenţia numeroase studii publicate în ultima perioadă.
Dacă aveţi o tensiune uşor crescută (între 120/80 şi 140/90 mmHg) şi sunteţi pe cale să aveţi nevoie de administrarea unui medicament cu prescripţie medicală în acest sens, pierderea în greutate este una dintre cele mai bune modalităţi de a vă coborî tensiunea.
Chiar dacă luaţi deja medicamente pentru hipertensiune, pierderea în greutate poate ajuta prin a face tratamentul mai eficient. Gândiţi-vă numai că pentru un singur kilogram pierdut, tensiunea arterială scade cu aproximativ 1 mmHg. Această valoare poate să nu nu pară prea mare însă, dacă slăbiţi 5-10 kilograme, va fi o reală diferenţă în privinţa stării voastre de sănătate pe termen lung, deoarece hipertensiunea este un factor de risc major pentru bolile de inimă.
Un aport caloric redus şi exerciţiile aerobice reprezintă combinaţia cu cele mai mari beneficii.
Un studiu realizat de experţii de la Universitatea Oxfordshire a arătat că simplul consum al unei cantităţi mai mari de fructe şi legume poate reduce semnificativ tensiunea arterială. Participanţii la acest experiment au fost încurajaţi să mănânce cel puţin 5 porţii de fructe şi legume zilnic, iar după şase luni tensiunea arterială a înregistrat descreşteri similare celor raportate în cazul dietei Dash (Dietary Approaches to Stop Hypertension), dietă care urmăreşte o creştere a consumului de fructe şi legume (9-12 porţii pe zi), o trecere de la produsele cu grăsimi integrale la cele cu un conţinut redus de grăsimi şi o reducere pe ansamblu a aportului de grăsimi saturate şi de grăsimi totale.
De asemenea, aportul crescut de vitamine, minerale şi alţi micronutrienţi are rol de scădere pe termen lung a riscului de afecţiuni cardiace.
Beneficiile dietei Dash sunt confirmate de rezultatele unor testări clinice desfăşurate în patru centre americane, care arată că participanţii care au îndeplinit obiectivele de scădere în greutate (6,8 kilograme în 6 luni) au prezentat la finalul percetării o scădere medie a tensiunii arterile de 11 mmHg, însă este posibil ca efectele pozitive ale acestei diete să fi fost mult mai mari dacă subiecţii ar fi respectat întocmai cerinţele stabilite (evitarea alcoolului, reducerea cantităţii de sare, practicarea exerciţiilor etc.).
De asemenea, dieta Dash este indicată nu numai pentru menţinerea stării de sănătate, ci şi pentru a avea o greutate corporală echilibrată, motiv pentru care programul Dash a fost supranumit „Dieta tuturor bolilor”. Respectând principiile acestei diete veţi observa că nu va fi deloc greu să vă abateţi, dată fiind varietatea alimentelor permise.
Pe scurt, acest regim alimentar trebuie să includă cât mai multe fructe şi legume, seminţe, nuci, cereale integrale, peşte, condimente, lactate degresate şi produse din soia, iar de cealaltă parte a baricadei se află alimentele nerecomandate precum sarea în exces, carnea roşie, grăsimea şi dulciurile, care trebuie să dispară din tabloul culinar al acestei diete.
Această dietă se clasează în fruntea topului realizat de US Health and World Report cu tema „cele mai bune diete ale anului 2014”.