Dieta de 5 zile care îţi poate “restarta” organismul şi reduce riscul de cancer

Postul este de multă vreme considerată o modalitate eficientă de a pierde în greutate, de a îmbunătăţi sistemul imunitar şi a stimula funcţiile creierului. Cu toate acestea, încă există rezerve în recomandarea postului ca parte a unei diete de slăbit pentru că, de multe ori, este asociat cu dietele extreme.
  • Publicat:
Dieta  de 5 zile care îţi poate “restarta” organismul şi reduce riscul de cancer

Postul este de multă vreme considerată o modalitate eficientă de a pierde în greutate, de a îmbunătăţi sistemul imunitar şi a stimula funcţiile creierului. Cu toate acestea, încă există rezerve în recomandarea postului ca parte a unei diete de slăbit pentru că, de multe ori, este asociat cu dietele extreme.

Acum cercetătorii au arătat că o dietă care implică postitul cinci zile pe lună este sigură şi benefică pentru sănătatea organismului.

În studiu, care a fost publicat în jurnalul Cell Metabolism , participanţii care au postit intermitent timp de trei luni şi-au redus riscul de a suferi de o serie de afecţiuni printre care:  cancer, diabet, boli cardiovasculare şi îmbătrânire prematură. Rezultatele au fost atât de promiţătoare încât cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au pus la punct un regim alimentar şi încearcă să obţină aprobarea din partea Agenţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru a fi recomandat pacienţilor.

Co-autorul studiului Valter D. Longo, care studiază longevitatea, a descris ideea din spatele dietei ca o modalitatea de a-ţi „restarta” organismul prin eliminarea celulelor afectate şi regenerarea unora noi.

Regimul implică reprogramarea organismului, astfel intră într-un proces mai lent de îmbătrânire, dar îl şi reîntinereşte. Nu este o dietă tipică deoarece nu trebuie să o urmezi tot timpul, cum ai face în cazul unei diete clasice.

Dieta descrisă în studiu nu este la fel de dificilă precum postul. Iată ce anume implică:

Timp de 25 de zile pe lună, persoanele care urmează dieta pot urma un regim normal, cu alimente sănătoase şi mai puţin sănătoase, cum ar mânca în mod obişnuit.  Apoi, în prima zi în care urmează această dietă persoanele trebuie să consume 1,090 de calorii dintre care: 10% proteine, 56% grăsimi şi 34% carbohidraţi. Din ziua a doua până în cea de a cincea se consumă 725 de calorii dintre care: 9% proteine, 44% grăsimi şi 47% carbohidraţi.

Participanţii la studiu au consumat preponderent supă de legume, varză creaţă (kale) şi ceai de muşeţel. Caloriile consumate reprezintă 54%, respectiv 34% din ceea ce ar mânca în mod tipic o persoană într-o zi.

Participanţii la studiu au urmat această dietă timp de trei luni, iar la finalul acestei perioade factorii de risc pentru diferite afecţiuni au scăzut, fără a prezenta efecte secundare.

Petronella Ravenshear, terapeut nutriţionist, consideră că “noua dietă este mai puţin stresantă pentru organism decât ţinerea completă a postului. Mai mult, cea mai mare parte a carbohidraţilor sunt de origine vegetală şi au un conţinut bogat de fitonutrienţi şi minerale, care sunt benefici pentru sănătatea noastră, decât carbohidraţi derivaţi din cereale care au mult zahăr.”

Urmărește CSID.ro pe Google News