Dieta eliminării: ce este, cum funcționează, alimente permise și interzise

În continuare, descoperă ce beneficii are dieta eliminării, cum funcționează mai exact, dar și când ar trebui să apelezi la această dietă.
  • Publicat:
Dieta eliminării: ce este, cum funcționează, alimente permise și interzise
Dieta eliminării: ce este, cum funcționează, alimente permise și interzise

Te-ai întrebat vreodată dacă anumite alimente îți provoacă simptome nedorite precum balonarea, senzația de oboseală sau problemele de piele? Dacă răspunsul este da, atunci ai nimerit bine peste acest articol, pentru că dieta eliminării este fix pentru tine! Această abordare presupune să elimini din dietă anumite alimente pe o anumită perioadă de timp, iar mai apoi, treptat, să le reintroduci în alimentație pentru a depista care este declanșatorul acelor simptome supărătoare. Acest proces te ajută să identifici alimentele care pot crea probleme, iar astfel îți va fi mai ușor pe viitor să iei decizii alimentare care să-ți îmbunătățească sănătatea. În continuare, descoperă ce beneficii are, cum funcționează mai exact, dar și când ar trebui să apelezi la această dietă.

Ce este dieta eliminării?

Dieta eliminării este un plan alimentar pe termen scurt care presupune eliminarea anumitor alimente din dietă pe care le suspectezi că ar fi vinovate pentru anumite efecte adverse sau simptome. Scopul acestei diete este de a identifica alimentele care îți produc anumite simptome supărătoare sau chiar reacții alergice. Acest proces te ajută să determini cauza problemei astfel încât să o poți evita mai ușor pe viitor.

Știm că termenul „dietă” te duce cu gândul la pierderea în greutate, dar în această situație este vorba de îmbunătățirea modului în care gestionezi sensibilitățile alimentare și alergiile, care și ele pot fi factori în procesul de slăbire.

Cum funcționează o astfel de dietă?

Pentru a începe o astfel de dietă presupune să renunți la alimentele care îți declanșează anumite simptome neplăcute, iar asta trebuie să o faci pe o perioadă de 2-4 săptămâni.

Este foarte important să ții evidența a tot ceea ce mănânci, dar mai ales a simptomelor pe care le experimentezi după ce mănânci acel lucru. Pentru început, în jurnalul alimentar trebuie să incluzi alimentele pe care le consumi zi de zi și mărimea porțiilor. De asemenea, notează orice simptom apare, inclusiv balonarea, senzația de oboseală, problemele digestive, alături de severitatea și durata lor.

După ce elimini aceste alimente, trebuie să le reintroduci treptat în timp ce monitorizezi reacțiile adverse. Lasă câteva zile între fiecare aliment reintrodus în dietă astfel încât să ai o acuratețe asupra reacțiilor. Dacă experimentezi vreo reacție, notează alimentul care a produs-o și simptomele declanșate.

Când ar trebui să încerci dieta eliminării?

O astfel de dietă este esențială în momentul în care suspectezi că anumite alimente produc reacții adverse sau simptome precum probleme de piele, probleme digestive, dureri de cap, balonare sau stări de oboseală. Pacienții cu sindromul colonului iritabil, intoleranțe alimentare sau boli autoimune se pot confrunta cu anumite simptome produse de alimentație, iar pentru ei această dietă este un prim pas.

FOARTE IMPORTANT! Înainte de a începe această dietă discută cu medicul curant pentru a te asigura că o faci eficient și sigur.

Alimente permise și interzise în dieta eliminării

În timpul acestei diete trebuie să elimini alimentele despre care știi că sunt comune privind intoleranțele și alergenii. Acestea pot fi cele care conțin gluten, lactatele precum laptele, brânza, iaurtul, produsele care conțin soia, precum sosul de soia, tofu, boabele de soia, ouăle, nucile și semințele, peștele și fructele de mare, dar și anumite fructe și legume.

Alimentele permise în dieta eliminării includ proteinele, precum carnea, dar și leguminoasele, cerealele, ovăzul fără gluten, anumite fructe și legume, laptele de migdale sau de cocos și grăsimile sănătoase precum avocado, uleiul de măsline și uleiul de cocos.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”