Această dietă este destinată mai ales persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian (G.E.R.D). Schimbările de natură dietetică sunt menite să ajute la reducerea apariţiilor refluxului şi la minimizarea iritării esofagului, fiind utile totodată la scăderea în greutate.
Tratamentul dietetic pentru G.E.R.D are o lungă istorie medicală, incluzând mai multe variante care au avut ca scop general minimizarea simptomelor. Printre cele mai întâlnite simptome se numără arsurile la stomac, care apar ca urmare a ajungerii acidului din stomac (cu un pH apropiat de cel al acidului din baterie) în esofag.
Acest lucru se întâmplă din cauză că inelul muscular al sfincterului esofagian interior (S.E.I) nu lucrează corespunzător. De regulă, S.E.I funcţionează ca un inel din cauciuc între stomac şi esofag. Acesta previne ascensiunea acidului stomacal. Totuşi, în cazul G.E.R.D, o parte din acid ajunge în esofag, iritându-l.
Dieta urmăreşte minimizarea refluxului şi a iritării esofagului. Mesele copioase sunt combătute deoarece duc la mărirea presiunii stomacale, având ca efect posibil creşterea refluxului. Dieta recomandă a nu se mai consuma alimente cu trei ore înainte de a merge la culcare pentru a evita poziţia întins la orizontală imediat după masă. Refluxul poate fi favorizat de obezitate. Este importantă atingerea unei greutăţi corporale sănătoase. Scăderea numărului de calorii favorizează pierderea în greutate, la nevoie.
Ciocolata ar trebui evitată deoarece conţine metilxantină, care poate avea ca efect relaxarea părţii inferioare a sfincterului esofagian. Consumul de grăsime poate fi redus dacă alimentele grase sporesc refluxul gastric. Alte alimente şi băuturi care trebuie evitate sunt citricele şi sucurile pe bază de citrice, băuturile ce conţin cofeină, băuturile carbogazoase şi cafeaua (cu sau fără cofeină). Acestea pot irita esofagul inferior deja inflamat.
Menta şi iarba create pot agrava refluxul acid şi, ca atare, trebuie evitate. Nicotina slăbeşte muşchii esofagieni inferiori, deci trebuie evitat fumatul.
Alimentele şi băuturile au un conţinut scăzut de grăsime şi toate grupele de alimente sunt incluse în planul alimentar. Totuşi, eliminarea alimentelor care pot fi consumate oricând între mese, cum ar fi ciocolata şi unele băuturi (cafeaua, de exemplu), poate fi dificilă la început. Evitarea meselor copioase, mai ales când luăm masa în oraş, poate fi o sarcină grea.
Acest plan alimentar ar putea fi potrivit persoanelor care suferă de reflux gastric şi cele care vor să scape de câteva kilograme într-un mod mai sănătos. Este benefic şi oportun pentru oricine, daca este bine planificat din punct de vedere nutritional
Schimbările presupun renunţarea la mesele copioase, reducerea consumului total de grăsime, scăderea în greutate dacă este cazul, renunţarea la cafea, la ciocolată, la fumat şi la mâncatul cu mai puţin de trei ore înainte de culcare.