Dieta ketogenică: cauzează sau previne depresia?

Bazată pe arderea grăsimilor și un consum redus de carbohidrați, dieta ketogenică a devenit rapid arma ideală pentru cei care vor să slăbească.
  • Publicat:
Dieta ketogenică: cauzează sau previne depresia?
Foto: profimedia

Dieta este la fel de importantă pentru sănătatea fizică ca și pentru cea mintală, susțin specialiștii. Astfel că ceea ce consumăm poate avea un impact major asupra creierului nostru, dar și sănătății mintale.

Dieta ketogenică: ce este, legătura acesteia cu depresia

Bazată pe arderea grăsimilor și un consum redus de carbohidrați, dieta ketogenică a devenit rapid arma ideală pentru cei care vor să slăbească și să își mențină musculatura intactă. Promovată inițial întru gestionarea convulsiilor și utiliata de persoanele cu epilepsie, astăzi este folosită la scară largă ca instrument de slăbit.

Conform specialiștilor, dieta ketogenică exercită anumite efecte benefice asupra creierului și sistemului nervos, astfel că poate ajuta la tratarea tulburărilor de dispoziție, în această categorie regăsindu-se și depresia. Mai jos vor fi exemplificate câteva modalități prin care dieta ketogenică poate ameliora depresia:

  • Poate crește GABA (acidul gama-aminobutiric)

GABA reprezintă un neurotransmițător, parte componentă importantă în gestionarea stresului, anxietății și stării de spirit. Studiile efectuate doar pe animale până-n prezent, și nu pe oameni, au arătat că dieta keto poate crește nivelul circulant al acidului gama-aminoburitic, favorizând astfel ameliorarea depresiei.

  • Îmbunătățește funcția mitocondriala

Mitocondriile sunt componente celulare responsabile cu alimentarea de energie pentru o bună funcționare a organismului. A fost dovedit faptul că persoanele cu depresie prezintă un nivel mai scăzut de ATP (adenozin trifosfat), un compus ce furnizează energie. Cu toate acestea, dieta ketogenică poate face favoriza producerea de ATP la persoanele ce prezintă disfuncții mitocondriale.

  • Reduce simțitor stresul oxidativ

Stresul oxidativ face referire la leziunile celulare cauzate de radicalii liberi. Și este asociat cu numeroase boli și condiții de sănătate. Cu toate acestea, adoptarea unei diete ketogenice poate îmbunătăți semnificativ markerii stresului oxidativ, poate îmbunătăți starea antioxidantă și poate amelioara simtomele depresive survenite.

  • Reglează funcția insulinei

Insulina, hormonul care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, poate juca în egală măsură un rol important în influențarea depresiei sau a dispoziției. Urmarea unei diete keto, care limitează zahărul și amidonul, poate influența pozitiv menținerea zahărului din sânge stabil și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

  • Scade inflamatia

Inflamatia cronică a fost strâns legată de depresie dintotdeauna, conform specialiștilor. Dieta ketogenică prezintă unele proprietăți antiinflamatorii și poate îmbunătăți inflamatia cronică.

CONCLUZIE

Orice dietă care restricționează anumite grupuri de alimente vă poate determina să începeți să va simțiți izolați social, ceea ce poate duce cu ușurință la depresie. Dieta ketogenică poate contracara cu siguranță depresia sau o poate atenua. Însă, înainte de începerea acesteia, este de preferat să consultați un expert care va poate ghida și trata în caz de posibile complicații medicale.

Sursă: greatist.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Suplimentele de Omega3: cum le alegem?
Suplimentele de Omega3: cum le alegem?