A venit vara iar tu nu ai apucat să atingi silueta mult-visată? Vrei să mergi la plajă, dar îţi este frică să îţi pui costumul de baie?
Nu, soluţia nu este să te ascunzi în casă toată vara, ci să începi să faci ceva. Mai bine mai târziu decât niciodată, nu?
Dieta lacto-ovo-vegetariană poate să fie exact ce ai nevoie pentru a fi în formă rapid, gata de plajă! Acest program exclude consumul de carne roşie, pui sau peşte, dar include fructe, legume, cereale, nuci, seminţe, produse lactate şi ouă.
Prima dietă vegetariană datează din mileniul I î.H. Cei care nu mâncau carne erau numiţi Pitagoreici, după Pitagora, filosoful şi matematicianul grec. În orice caz, termenul de „vegetarian” nu a apărut decât în anul 1847. Deşi nu există estimări la nivel mondial, un sondaj din 2006, efectuat de Vegetarian Resource Group (Grupul de lucru al vegetarienilor), a descoperit că 2,3% dintre americani de peste 18 ani sunt vegetarieni. În România, din ce în ce mai multe persoane adoptă acest stil de viaţă, nu doar din cauza siluetei, ci şi a beneficiilor pentru sănătate.
Acest program include fructe, legume, seminţe, nuci, cereale, produse lactate (lacto) şi ouă (ovo). Ouăle şi lactatele, precum şi produsele din soia, oferă proteine complexe, exact ca şi alte combinaţii, cum ar fi cerealele şi leguminoasele sau seminţele şi nucile (de exemplu, un sandviş cu unt de arahide). Dacă este echilibrat din punct de vedere nutritiv, acest program reprezintă un mod sănătos de a mânca.
De asemenea, acest program de masă poate contribui la prevenirea unor forme de cancer, menţinând inima sănătoasă, presiunea scăzută a sângelui şi controlarea greutăţii.
Proteinele complexe conţin toţi aminoacizii esenţiali în creştere. Unele alimente pot fi combinate pentru a oferi toţi aminoacizii esenţiali. De asemenea, preparatele bazate pe vegetale sunt mai ieftine decât carnea, consumul sporit de fructe şi legume ajută la prevenirea bolilor, iar cel de fitochimicale şi fibre este benefic din punct de vedere nutritiv. În orice caz, dieta trebuie plănuită cu grijă pentru a întruni toate cerinţele de nutrienţi.
Dieta vegetariană se potriveşte persoanelor sănătoase şi/sau cu principii ecologiste. În cazul în care acest program nu ester urmat pentru slăbire, mâncărurile specificate pot fi consumate fără restricţii. Când se urmează această dietă pentru controlarea greutăţii, pot fi adăugate la planul dietei salatele cu sosuri fără grăsimi şi legumele care nu conţin amidon, pentru sporirea saţietăţii, evitând creşterea drastică a caloriilor.
Dacă este plănuită cu grijă, Dieta lacto-ovo-vegetariană este potrivită tuturor. Dar este important ca planul să fie evaluat ca o sursă satisfăcătoare pentru copii, adolescenţi, femei însărcinate sau care alăptează.
Modificările comportamentale gradate sunt de bază atunci când se recurge la această fietă. Va trebui să citeşti toate etichetele alimentelor, să cumperi şi să prepari produse bazate pe lactate, ouă şi vegetale. Acest proces necesită timp şi exerciţiu. De asemenea, este esenţială cunoaşterea tipurilor de alimente bogate în nutrienţi.
Omletă cu legume, pâine prăjită din făină integrală, banană, ceai fierbinte
Salată de spanac cu portocale, brânză Gorgonzola, nuci, zmeură, sos vinegrette, supă concentrată de roşii, biscuiţi din făină integrală, lapte
Parmezan cu vinete, sparanghel, chiflă din făină de grâu integrală, caise, lapte
Iaurt cu miere, piersici, cereale combinate