Dieta de longevitate: alimente pe care să le consumi pentru a trăi mai mult

Iată ce trebuie să mănânci pentru a trăi mai mult timp într-un mod sănătos.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta de longevitate: alimente pe care să le consumi pentru a trăi mai mult
FOTO: profimediaimages.ro / Dieta pentru logevitate: alimente pe care să le consumi pentru a trăi mai mult

Fiecare dintre noi îşi doreşte să ducă o viaţă lungă şi sănătoasă, iar asta înseamnă îmbunătăţirea vieţii atât din punct de vedere mentaş, cât şi fizic, dar şi capacitatea de a fi activ şi independent. Suntem înconjuraţi de foarte mulţi oameni aflaţi la 70-80 de ani care arată mai bine şi sunt mai activi decât mulţi dintre tinerii din ziua de azi. În timp ce gena joacă un rol extrem de important, stilul de viaţă este şi el un factor semnificativ, iar nutriţia este o piesă imensă în tot acest puzzle. Iată cinci obiceiuri alimentare pe care să le adopţi pentru a-ţi extinde şansele la o viaţă lungă şi plăcută.

Mănâncă fructe şi legume

Ştiu că auzi deseori acest lucru, dar consumul acestor alimente este un obicei important pe care are chiar are impact asupra sănătăţii. Potrivit CDC doar 10% dintre adulţi consumă suficiente fructe şi legume, 9% ajung să consume necesarul zilnic recomandat. În urma unei analize publicată în Jurnalul Britanic Medical s-a descoperit că în urma consumului crescut de fructe şi legume scade riscul mortalităţii, în special din cauza bolilor de inimă. Aşadar, ideal este să le introduci la micul dejun şi în cea de-a doua jumătate a zilei, ca gustare.

Consumă nuci

Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine, fibre, antioxidanţi, vitamine şi minerale importante precum potasiu şi magneziu. Nu este de mirare că au fost asociate cu o viaţă de lungă durată. În urma unui studiu în care s-au urmărit peste 7.000 de femei şi bărbaţi timp de cinci ani, participanţilor li s-a cerut să urmeze una dintre cele trei diete: mediteraneană, dar cu un consum crescut de nuci, mediteraneană, dar cu un consum crescut de ulei de măsline sau o dietă scăzută în grăsimi. Spre deosebire de participanţii care nu au consumat nuci, cei care au introdus aceste alimente în dietă au reuşit să scadă cu 39% riscul de mortalitate.

Mai multe mese fără carne

În urmă cu mai bine de 15 ani a apărut conceptul de ”ziua de luni fără carne”, ceea ce este fantastic, iar pentru o viaţă longevivă ai nevoie de mese consistente în plante mai mult de o zi pe săptămână. Cercetării au descoperit cinci zone din întreaga lume în care locuitorii trăiesc mult şi sunt foarte sănătoşi. Cunoscute ca Zonele Albastre, aceste regiuni se află în zone diferite, de la Okinawa (Japonia), până la Ikaria (Grecia). Ce au în comun este dieta pe bază de plante care face parte din stilul lor alimentar, iar carnea este consumată în medie de cinci ori pe lună.

O alimentaţie mediteraneană

Când vine vorba de longevitate, ne îndreptăm atenţia mai mult spre pattern-ul alimentar decât asupra unui aliment sau a unui grup de alimente, iar dieta mediteraneană rămâne una dintre cele mai bune şi sănătoase din aceste privinţe. Această dietă presupune consumul de fructe şi legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase din nuci, ulei de măsline şi avocado, ierburi şi condimente, alături de fructe de mare consumate o dată sau de două ori pe săptămână. De asemenea, menţionăm consumul moderat de produse lactate, ouă şi vin şi o cantitate mică de carne şi dulciuri.

Bea ceai verde

Ceaiul verde mai este considerat şi medicamentul ideal la cană. Numeroase studii vorbesc despre legătura dintre această băutură minune şi riscul scăzut de apariţie a bolilor cardiovasculare, a cancerului, diabetuluid e tip 2, Alzheimerului şi obezităţii. În urma unui studiu făcut în Japonia, la care au participat adulţi vârstnici, cei care au consumat şapte sau mai multe căni de ceai pe zi erau cu 76% mai puţin predispuşi să moară în următorii şase ani.

În schimb, ce nu ar trebui să faci este să consumi prea mult zahăr, să renunţi la alimentele şi carnea procesată şi la alcool. Cu alte cuvinte, mare atenţia la ceea ce-i oferiţi stomacului, mai ales că pentru o viaţă longevivă, consistenţa este cheia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult