Dieta mediteraneană a fost nominalizată și în anul 2023 cea mai bună dietă, scrie U.S. News & World Report. Concluzia specialiștilor este că această dietă este ideală și pentru rezistența la insulină, deoarece include o varietate de alimente sănătoase precum fructe și legume, cereale integrale, pește, nuci, semințe, ulei de măsline și leguminoase. Cel mai mare avantaj al dietei este că se bazează pe schimbările din stilul de viață și mesele preparate acasă.
Flexibilitatea nu este singurul motiv pentru care dieta mediteraneană câștigă, din nou, locul 1, ci și pentru că vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, îmbunătățirea memoriei și a sângelui.
În acest plan alimentar am inclus alimente care ajută la combaterea rezistenței la insulină. Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi, insulina este un hormon produs de pancreas care ajută la transportarea glucozei (n.r- zahărului) din sânge în mușchi, grăsime și ficat pentru a fi depozitată ca energie. Insulina este responsabilă pentru reglarea glicemiei, iar cu o rezistență la insulină, organismul nu răspunde eficient, ceea ce face pancreasul să elimine mai multă insulină pentru a combate această sensibilitate.
Rezistența la insulină este asociată riscului crescut de a dezvolta afecțiuni precum prediabet, diabet de tip 2, sindromul ovarelor polichistice, obezitate, boli de inimă și ficat gras non-alcoolic.
Pentru că scăderea în greutate poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină, iată un plan alimentar de 1.500 calorii pe zi, care să te ajute să slăbești.
Potrivit unei cercetări publicate în 2020 în Nutrients, participanții care au urmat dieta mediteraneană erau mai puțin predispuși să dezvolte rezistență la insulină și afecțiuni asociate precum diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.
În plus, dieta mediteraneană include alimente care reduc inflamațiile, precum legume și fructe bogate în nutrienți, pește, uleiuri vegetale cu grăsimi nesaturate, ierburi, condimente, nuci și semințe. Nu este o dietă care să impună restricții, dar nu include zahărul adăugat, alimentele procesate sau cereale rafinate, asociate creșterii glicemiei. Dieta se concentrează pe obiceiurile sănătoase vizavi de mâncare precum prepararea meselor acasă.
Dieta mediteraneană include o varietate de alimente pline de nutrienți. printre acestea se numără:
Dacă te confrunți cu rezistența la insulină și vrei să urmezi dieta alimentară, iată ce să mănânci dimineața, la prânz și seara, timp de 7 zile.
Mic dejun (313 calorii)
Gustare (221 calorii)
Prânz (384 calorii)
Gustare (132 calorii)
Cină (446 calorii)
Mic dejun (390 calorii)
Gustare (140 calorii)
Prânz (390 calorii)
Gustare (141 calorii)
Cină (435 calorii)
Mic dejun (390 calorii)
Gustare (140 calorii)
Prânz (435 calorii)
Cină (392 calorii)
Mic dejun (339 calorii)
Gustare (154 calorii)
Prânz (390 calorii)
Gustare (95 calorii)
Cină (514 calorii)
Mic dejun (339 calorii)
Gustare (172 calorii)
Prânz (390 calorii)
Gustare (200 calorii)
Cină (415 calorii)
Mic dejun (313 calorii)
Gustare (140 calorii)
Prânz (377 calorii)
Gustare (227 calorii)
Cină (459 calorii)
Mic dejun (339 calorii)
Gustare (252 calorii)
Prânz (377 calorii)
Gustare (59 calorii)
Cină (449 calorii)