Dieta minune care te ajută să trăiești mai mult. Ce să mănânci zilnic: așa reduci riscul de deces

  • Publicat:
Dieta minune care te ajută să trăiești mai mult. Ce să mănânci zilnic: așa reduci riscul de deces

Femeile care au urmat o dietă mediteraneană au trăit mult mai mult decât cele care nu au apelat la această dietă, conform unui nou studiu care a urmărit peste 25.000 de femei timp de 25 de ani. Iată ce au concluzionat specialiștii! 

Dieta mediteraneană – secretul longevității

„Pentru femeile interesate de longevitate, studiul nostru arată că urmarea unui model alimentar mediteranean ar putea duce la reducerea cu aproximativ un sfert a riscului de deces pe o perioadă mai mare de 25 de ani, cu beneficii atât pentru cancer, cât și pentru mortalitatea cardiovasculară, principalele cauze de deces”, a declarat pentru CNN autorul principal al studiului, Dr. Samia Mora, cardiolog la Brigham and Women’s Hospital și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston.

Dieta mediteraneană se caracterizează printr-o bucătărie simplă, bazată pe plante, în care o mare parte din fiecare masă se concentrează pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu câteva nuci și un accent deosebit pe uleiul de măsline extravirgin. Grăsimile, altele decât uleiul de măsline, cum ar fi untul, sunt consumate rar, iar zahărul și alimentele rafinate trebuie evitate complet.

Citește și: Un medic a descoperit secretul tinereții. Care sunt cele 4 reguli alimentare pe care le urmează cu sfințenie

Peștele gras, consumat cel mai mult

Carnea roșie este folosită cu moderație în dieta mediteraneană. În schimb, este încurajat consumul sănătos de pește gras, care este plin de acizi grași omega-3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în dieta occidentală tradițională.

„În acest studiu, respectarea dietei mediteraneene a fost un indicator pentru calitatea alimentației. Cei care au urmat-o întocmai au consumat mai multe leguminoase, mai multe legume, mai multe fructe, mai puțină carne și mai puține carne procesată”, a declarat doctorul David Katz, specialist în medicină preventivă și stil de viață.

În timp ce studiul a fost observațional și, prin urmare, nu a putut arăta o cauză și un efect direct, „constatarea este în întregime în concordanță cu multe alte studii despre dieta mediteraneană, acum faimoasă și sănătoasă”, a mai declarat doctor Katz.

Poate reduce și riscul de cancer la sân

De asemenea, stilul mediteranean de alimentație poate reduce riscul de cancer de sân, demență, depresie, diabet, colesterol ridicat și pierderea memoriei. Respectarea acestei dietei pe termen lung poate duce, de asemenea, la oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă. Este bună pentru pierderea sănătoasă în greutate.

Studiu pe termen lung

Studiul a fost făcut pe 25.315 femei sănătoase participante la Women’s Health Study. Aceste femei au fost reevaluate între anii 2018 și 2023. Studiul a constatat că respectarea îndeaproape a dietei mediteraneene nu numai că a redus cu 23% riscul de deces timpuriu, dar a diminuat cu 17% riscul de a muri din cauza cancerului și cu 20% riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

„A existat o creștere graduală a beneficiilor – cu cât mai mult angajament, cu atât mai multe beneficii”, a declarat și autorul principal Shafqat Ahmad, profesor asociat de epidemiologie moleculară la Universitatea Uppsala din Suedia.

Sursa foto: freepik

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian