Dacă te confrunți cu boala cronică de rinichi, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci este acela de a avea grijă la nutriție. Ideal este să mergi la un nutriționist specializat pe funcțiile rinichilor, pentru că anumite alimente, chiar și din categoria de fructe și legume, pot fi interzise sau limitate. La început, dieta pentru boala cronică de rinichi poate fi copleșitoare pentru pacienți, dar în timp, se obișnuiesc.
Pacienții care suferă de boala cronică de rinichi trebuie să aibă grijă la cantitatea de sare pe care o consumă, pentru că în această situație rinichii nu pot controla cantitatea de sodiu din corp, iar astfel se ajunge la o creștere a tensiunii și apare riscul de boli cardiovasculare. Consumă sub 2.300mg de sare pe zi. În schimb, condimente precum busuioc, curry, ghimbir sau rozmarin pot oferi savoare oricărui preparat.
Nu există niciun dubiu: fructele de pădure au un profil nutrițional excepțional, pentru că ele sunt bogate în antioxidanți ideali pentru inimă, inclusiv vitamina C și sunt scăzute în potasiu. Persoanele care ajung cu o boală de rinichi în ultima fază se pot confrunta cu palpitații sau chiar infarct din cauza anumitor alimente. Fructele de pădure reduc tensiunea arterială, un alt factor de risc chiar și pentru bolile de rinichi. Fructele bogate în potasiu, inclusiv bananele, avocado, pepenele galben, portocalele și prunele trebuie evitate.
Pacienții cu boli de rinichi trebuie să limiteze cantitatea de proteină pe care o consumă. Prea multă proteină poate produce resturi în sânge, iar rinichii nu sunt capabili să îndepărteze surplusul. Însă, proteina este totodată necesară pentru menținerea masei musculare și pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor. Ouăle sunt o sursă bună de proteine pentru că au și un conținut scăzut de fosfor, un alt mineral pe are trebuie să-l limitezi dacă suferi de boli de rinichi.
O dietă prietenoasă cu rinichii trebuie să fie scăzută în grăsimi saturate, deoarece acestea cresc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Grăsimle sănătoase precum uleiul de măsline sunt o alegere ideală.
Dacă ai poftă de cartofi, mai bine i-ai înlocui cu conopida. Este bogată în fibre și scăzută în potasiu și fosfor. Varza, salata kale sunt și ele alegeri sănătoase.
Deși consumul de fluide trebuie să fie strict, mai ales atunci când ajungi să faci dializă, apa ajută rinichii să îndepărteze impuritățile din sânge. De asemenea, reduce dezvoltarea pietrelor la rinichi și infecțiile tractului urinar.
Surprinzător, aceste alimente sunt benefice pacienților cu boală cronică de rinichi care trebuie să limiteze cantitatea de posfor și potasiu. Produsele integrale conțin cantități mari de fosfor și potasiu, motiv pentru care trebuie limitate.
Ceapa și usturoiul sunt o opțiune pentru asezonarea mâncării, mai ales dacă suferi de boli de rinichi. Conțin alicin, o substanță care scade tensiunea arterială și îmbunătățește disfuncția rinichilor.