Dieta pentru boala diverticulară a colonului: ce să mănânci

Dieta pentru boala diverticulară a colonului poate fi diferită dacă ai sau nu simptome. În timpul unui episod acut, o dietă bazată pe lichide poate fi de ajutor.
  • Publicat:
Dieta pentru boala diverticulară a colonului: ce să mănânci
Foto: pexels

Dieta pentru boala diverticulară a colonului poate fi diferită dacă ai sau nu simptome. În timpul unui episod acut de diverticulită necomplicată, o dietă bazată pe lichide poate fi de ajutor, dar pe termen scurt. Dacă vrei să urmezi o astfel de dietă pentru a încerca să previi această afecțiune gastrointestinală dureroasă, o dietă care are la bază fructe, legume și cereale integrale este cea pentru care trebuie să optezi.

Dieta pentru boala diverticulară a colonului: ce să mănânci dacă ai un atac

Dacă te confrunți cu dureri abdominale, stări de greață sau schimbări digestive în cazul diverticulitei, nici nu ai un apetit prea mare. În general, medicii recomandă o perioadă de odihnă pentru tractul digestiv în timpul unui atac acut. AGA (Asociația Americană de Gastroenterologie) recomandă o dietă pe bază de lichide astfel încât pacientul să se simtă confortabil.

În timpul unui episod acut, pacienții nu se simt bine când mănâncă, motiv pentru care este nevoie de preparate lichide pentru câteva zile. Clinica Cleveland recomandă:

  • supe cât mai simple (eventual doar zeama)
  • sucuri fără pulpă
  • apă
  • acadele

Dacă simți nevoia să adaugi în dietă alimente solide, poți opta pentru:

  • fructe sau legume gătite (fără coajă și fără semințe)
  • produse lactate (brânză, lapte, iaurt)
  • ouă
  • cereale scăzute în fibre
  • carne tocată bine gătită
  • paste
  • pâine albă
  • orez alb

Pentru pacienții cu simptome active se încurajează o dietă cu fibre insolubile:

  • fructe și legume moi- banană, avocado, pepene galben
  • fructe și legume gătite- morcovi, zucchini fără coajă, mere și pere fără coajă
  • piure de fructe sau legume- supă cremă, smoothie, mâncare de bebeluși
  • leguminoase ușor de digerat- humus, supă de linte, edamame fierte
  • cereale ușor de digerat- orez brun, ovăz, mei și hrișcă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult