Unul dintre punctele în minus ale verii este cu siguranţă canicula. În România este declarată caniculă când temperaturi ating sau depăşesc 35 de grade C. Atunci se impun măsuri speciale pentru a ne proteja. Copiii, bătrânii, femeile însărcinate dar şi persoanele care suferă de boli cardiace trebuie să evite să fie afară la orele de vârf. Am aflat câteva sfaturi practice de la specialiştii în măsuri de prim ajutor de pe platforma fiipregatit.ro
Zilele caniculare sunt anunţaţe de obicei pe toate canalele media, deci populaţia poate lua măsuri din timp. De asemenea, starea vremeii este anunţată şi pe telefoanele mobile conectate la internet, iar pentru caniculă se primesc notificări de alarmă. Iată cum ne putem pregăti casa.Sistemele de aer condiţionat pot fi o soluţie (asiguraţi-vă din timp că funcţionează), dar şi izolarea ferestrelor. Specialiştii ne sfătuiesc să ţinem căldura departe în casă, montând temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu). Ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza pot fi acoperite cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%.
Evident, viaţa continuă şi în timpul caniculei – activităţile zilnice au rostul lor, însă este important să nu staţi în aer liber la orele de vârf. O bună organizare este de folos – mergeţi la cumpărături la prima oră, gătiţi când încă temperaturile exterioare nu sunt atât de ridicate. Salatele, supele reci, iaurtul în diverse combinaţii – cu cereale sau legume sunt alternative perfecte pentru zilele caniculare. Petrecerea timpului amiezii în locuri cu aer condiţionat sau în biblioteci, şcoli, teatre, centre comerciale, este de folos.
Nici în zilele arzătoare nu trebuie să avem diete extreme – să mâncăm prea mult şi preparate nesănătoase precum cele fast – food, semipreparate sau mâncăruri româneşti tradiţionale precum sarmale. Medicii recomandă să mâncăm regulat, echilibrat şi uşor. Foarte important, în zilele de caniculă este bine să evităm folosirea sării în exces şi să limităm aportul ei – în special categoriile expuse riscului îmbolnăvirii în condiţiile căldurilor excesive. Probabil nu este o surpriză, în zilele caniculare se bea multă apă. Organismul o cere.
Însă, pacienţii care suferă de epilepsie, au boli de inimă, rinichi sau ficat iar dieta lor zilnică nu include multe lichide, trebuie să întrebe medicul curant despre cantitatea de lichide recomandată în zielele cu temperaturi de peste 35 grade C.Un sfat valabil şi pentru persoanele sănătoase – a se evita sau limita la maximum consumarea băuturilor alcoolice.
Nu mai este la modă pielea bronzată, deci nu avem deloc motive pentru a ne expune la soare sau pentru a nu purta haine care să acopere cât mai mult pielea. De exemplu, există chiar haine care au filtru SPF ridicat. Se găsesc în magazinele speciale cu articole pentru sport.Specialiştii recomandă să ne îndreptăm atenţia către haine lejere, răcoroase şi neapărat o pălărie cu boruri largi. Culorile este de preferat să fie cât mai deschise. Alegeţi pălării din paie, bumbac. Ochii pot fi protejaţi cu ochelari de soare cu lentile ce asigură protecţia UVA -UVB.