Căderea părului este o problemă cu care se confruntă foarte mulți oameni, femei și bărbați deopotrivă. Această problemă poate avea numeroase cauze, printre care și lipsa unor vitamine și nutrienți pe care îi putem obține prin alimentație. Iată ce ne recomandă nutriționistul Gianluca Mech să mâncăm pentru a stimula creșterea părului.
Îți dorești un păr frumos și sănătos? E important de știut că, prin introducerea unor alimente în dieta zilnică, poți ajuta podoaba capilară să se dezvolte fără probleme. Iată care sunt aceste alimente!
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și biotină, doi nutrienți care pot stimula creșterea părului. Consumul de proteine bune este important pentru creșterea părului, deoarece foliculii de păr sunt compuși în mare parte din proteine. S-a demonstrat prin studii științifice faptul că lipsa de proteine din dietă favorizează căderea părului. Biotina este esențială pentru producerea keratinei, o proteină esențială pentru sănătatea podoabei capilare.
”Fructele de pădure sunt bogate în compuși și vitamine benefice pentru creșterea părului. Printre acestea vitamina C, cu puternice proprietăți antioxidante. Antioxidanții protejează foliculii de păr de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. De asemenea, organismul folosește vitamina C pentru a produce colagen, o proteină care ajută la întărirea părului pentru a preveni fragilizarea și ruperea firului de păr”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Spanacul este o legumă verde sănătoasă, încărcată cu substanțe nutritive benefice, cum ar fi fierul și vitaminele A și C, toate acestea favorizând creșterea părului. Vitamina A ajută glandele pielii să producă sebum. Această substanță uleioasă ajută la hidratarea scalpului pentru a menține părul sănătos.
”Peștii grași precum somonul, heringul și macroul conțin substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea părului. Acizii grași Omega-3 ajută la reducerea căderii părului și la întărirea acestuia”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.
Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de beta-caroten. Organismul transformă acest compus în vitamina A, care ajută la sănătatea părului.
”Fructele de avocado și nucile sunt delicioase, hrănitoare și reprezintă o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina E, care favorizează creșterea părului. Vitamina E protejează, de asemenea, zone ale pielii, precum scalpul, de stresul oxidativ. Pielea deteriorată a scalpului poate avea ca rezultat căderea părului”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.
Semințele furnizează o cantitate iportantă de substanțe nutritive și relativ puține calorii. Multe dintre aceste substanțe nutritive pot favoriza, de asemenea, creșterea părului. Acestea includ vitamina E, zinc și seleniu. 28 de grame de semințe de floarea-soarelui oferă aproape 50% din necesarul zilnic de vitamina E, cu o mare varietate de vitamine B sănătoase pentru păr. Mai mult, anumite semințe precum semințele de in și semințele de chia furnizează, de asemenea, acizi grași omega-3.
”Ardeii dulci sunt o sursă excelentă de vitamina C, care stimulează creșterea părului. De fapt, un ardei galben oferă aproape de 5,5 ori mai multă vitamina C decât o portocală”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.
Stridiile sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de zinc. Zincul este un mineral care ajută la susținerea ciclului de creștere și reparare a părului.
”Creveții sunt crustacee bogate în numeroși nutrienți care au potențialul de a stimula creșterea podoabei capilare. Ei sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine B, zinc, fier și vitamina D. O porție de 100 de grame de creveți asigură 38% din necesarul zilnic de vitamina D. Deficiența de vitamina D poate duce la căderea excesivă a părului”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.