Cu fiecare început de an se stabileşte TOP-ul celor mai bune diete şi, în timp ce multe dintre ele se concentrează pe scăderea în greutate, sănătatea inimii şi a stării generale de sănătate, există şi diete cu o ţintă specifică. De exemplu, dieta pentru fertilitate, creată special pentru femeile care-şi doresc să rămână însărcinate.
Dieta pentru fertilitate nu este deloc o noutate. De fapt, are la bază un studiu foarte amplu, început în 1991 şi la care au luat parte aproximativ 18.000 de femei. Câţiva ani mai târziu, după ce rezultatele au fost publicate, alte două studii au avut loc în 2007. Dieta pentru fertilitate a fost scrisă în urmă cu mai bine de un deceniu şi vorbeşte despre planurile alimentare, dar şi excepţiile pe care le poţi face.
Alimente care te ajută să rămâi însărcinată
În anii ’90, Dr. Chavarro şi colegii săi ştiam că obezitatea scade şansele femeilor de a rămâne însărcinate. În acelaşi timp îşi doreau să descopere dacă nutriţia joacă un rol important în fertilitate şi dacă este sau nu dependentă de greutatea corpului. Astfel, timp de opt ani au urmărit 18.000 de femei care au rămas însărcinate şi observau cât de des mănâncă, ce băuturi consumă, ce mănâncă şi ce suplimente iau.
În mod specific,
dieta pentru fertilitate sugerează să consumi alimente bogate în grăsimi sănătoase, produse integrale şi proteine din plante care să stimuleze ovulaţia regulată şi rămâi însărcinată mai rapid. Pe de altă parte, consumul excesiv de grăsimi saturate, carbohidraţi rafinaţi, sucuri carbogazoase şi carne roşie sunt strâns legate de dificultatea femeilor de a se reproduce. Dinferenţa dintre dieta pentru fertilitate şi o altă dietă generală ţine de cantitatea de acid folic recomandat. Dr. Chavarro susţine că în cercetarea sa iniţială s-a descoperit că o doză ridicată de acid folic este asociată cu o sarcină sănătoasă.
Verdeţurile, fructele şi nucile sunt bogate în acid folic aşadar, o astfel de dietă poate garanta femeilor sarcina dorită. Totodată, cercetătorii arată că aceste reguli sunt de ajutor şi în cazul afecţiunilor precum sindromul ovarelor polichistice, fibroză uterină sau polipi şi endometrioză.
Ar trebui sau nu să încerci dieta pentru fertilitate?
Această dietă a fost realizată pentru a îmbunătăţi fertilitatea. În acelaşi timp, veţi observa şi pierderea kilogramelor în plus, mai ales dacă se respectă cu stricteţe paşii recomandaţi, iar activitatea fizică este nelipsită. Dacă încerci să rămâi însărcinată, în urma dietei pentru fertilitate vei îmbunătăţi şansele apariţiei sarcinii. Dar ţine cont de faptul că nutriţia nu poate combate cauzele infertilităţii ca problemele genetice, infecţii sau probleme cu care partenerul s-ar putea confrunta.